Alliansparterna planerar oförändrad eller sänkt skatt vid en valseger Foto: Anders Gustafsson

Skatten kan sänkas i Nacka efter valet

Fortsatt låg, eller till och med sänkt, skatt. Det lovar flertalet Allianspartier i Nacka om de vinner valet. Oppositionen lovar oförändrad eller sänkt skatt, förutom V som planerar höja skatten.

  • Publicerad 12:00, 5 sep 2018

Fortsätter Allianspartierna att styra Nacka efter valet 9 september, kommer kommunskattesatsen att hållas oförändrad, eller kanske sänkas.

Kristdemokraterna sticker ut bland allianspartierna, och är berett att höja skatten om något ”plötsligt händer”.

Skulle oppositionen vinna kan kommunskattesatsen i Nacka antingen fortsatt vara densamma, eller, om Vänsterpartiet hamnar i maktposition, höjas.

Lokaltidningen Mitt i har ställt frågan till de nio partierna i kommunfullmäktige om de tänker höja, sänka eller hålla kommunskattesatsen oförändrad, om de vinner valet.

I dag, drygt en vecka kvar till valet, ligger kommunskattesatsen i Nacka på 18,53 kronor.

Fakta

Så här svarar partierna

Liberalerna: Som liberaler vill vi ha ett lågt skattetryck i kombination med stora ambitioner vad gäller kvalitén i vår gemensamma välfärd.

 

Moderaterna: Vi vill fortsätta sänka skatten. Det ska löna sig bättre att jobba och att ha jobbat. Lägre skatt leder till att fler jobbar och att vi får in mer pengar som vi kan satsa på skolan och omsorgen.

Centerpartiet: Vår ambition är att sänka skatten med 15 öre under perioden, men den ekonomiska utvecklingen får utvisa när så kan ske. Med den sänkningen har vi återställt 2011 års skattenivå, så som vi tidigare lovat.

Vänsterpartiet: Vi vill höja enligt våra budgetförslag. Behövs för de satsningar vi vill göra, tex mindre förskolegrupper, mer resurser till en jämlik skola, bättre äldreomsorg, gratis kulturskola.

 

Miljöpartiet: Låg skatt är inget självändamål för oss. Vi ser utmaningar med stora barngrupper, människor i behov av stöd, rena sjöar, nya idrottsanläggningar, cykelbanor, mötesplatser m.m. när Nacka bygger stad.

Kristdemokraterna: Skatteuttaget ska hållas nere, särskilt i goda tider. Plötsligt händer något och skatten måste höjas. Då är vi beredda att höja, det är ingen principfråga. Utgångspunkten i höst är att inte höja, men vi vet inte än.

Sverigedemokraterna: Sverigedemokraterna i Nacka vill på sikt se en sänkning av skattetrycket. Det är dock inte prioriterat under den närmaste mandatperioden och därför verkar vi tills vidare varken för en höjning eller sänkning.

Nackalistan: Vi har som avsikt att behålla skattesatsen oförändrad efter valet som det ser ut just nu.

 

Socialdemokraterna: Vi lovar ingen skattesänkning. Nacka har fått 83 miljoner av regeringens satsning på välfärden. Pengarna har gått till skattesänkning istället för skolan, vården och omsorgen. Vi kommer att satsa på välfärden istället för skattesänkningar.

Visa merVisa mindre