Vandaliserade valaffischer vid Telefonplan. Foto: Läsarbild Socialdemokraterna

Skadegörelse av valaffischer på ”extrem nivå”

Valaffischer över hela länet har vandaliserats den senaste veckan. Partiföreträdare vittnar om att det är värre än vanligt. – Det har varit en extrem nivå av förstörelse sedan vi började, säger Mathias Tegnér, Socialdemokraterna i Tyresö.

  • Publicerad 04:52, 27 aug 2018

Vandaliseringen av valaffischer sker i hela länet och drabbar alla politiska läger. På Lidingö har Miljöpartiet den senaste veckan fått över hundra affischer förstörda och nedrivna.

– Vi har aldrig varit med om något liknande, inte i närheten. Det här är en systematisk rensning, säger Patrik Sandström, gruppledare för Miljöpartiet på Lidingö.

MP på Lidingö uppger att över hundra affischer rivits ned. Foto: Miljöpartiet

Liknande berättelser kommer från flera politiska läger i Tyresö.

– Våra skyltar har välts i princip varje natt. De har vandaliserats och gjorts till kaffeved, säger Mathias Tegnér, ordförande för Socialdemokraterna i Tyresö.

– Jag har varit med i politiken i 18 år. Jag har absolut inte varit med om den här omfattningen. När vi sätter upp valmaterial så förstörs det ofta inom tolv timmar, säger Anna Steele, politisk sekreterare för Centerpartiet i Tyresö.

Ulla-Britt Öhman (C) framför Centerns nedklottrade affischer på Muskö. Foto: Centerpartiet

SD dubbelt utsatta

Sverigedemokraterna i både Haninge och Tyresö har fått sina skyltar vandaliserade.

– Över hundra av våra affischer har stulits eller förstörts. Vi känner att det är organiserat, att man åkt i vissa områden och stulit samtliga affischer, säger Christian Lindefjärd, ordförande för SD i Haninge.

Socialdemokraternas affischer i Tyresö nedklottrade. Foto: Socialdemokraterna

Samtidigt som partiets egna skyltar vandaliseras förstörs andra partiers affischer med budskap som ”SD2018”. Något som SD i både Haninge och Tyresö fördömmer.

– Det är helt galet och det är ingen av oss som har gjort det. Det är ju andra som vill kasta skulden på oss. Vi är helt emot det, säger Anders Wickberg, gruppledare för SD i Tyresö.

Falska M-skyltar i Täby

I Täby har falska valaffischer satts upp med Moderaternas logga och bilder på partiledare Ulf Kristersson. Budskapen är däremot starkt högerpopulistiska.

– Förutom att det är ett brott så är det ett hot mot vår demokrati. Det är extremt allvarligt, säger Erik Andersson, moderat riksdagsledamot från Täby.

Falska valaffischer i Täby. Foto: Moderaterna

Hot mot demokratin

Politiker runt om i länet håller med Erik Andersson om att vandaliseringen är ett hot mot demokratin.

– Denna vandalisering är i grunden ett förakt och hot mot demokratin, säger Meeri Wasberg, Socialdemokraterna i Haninge.

Vänsterpartiet i Skärholmen sätter tillbaka Moderaternas affisch. Foto: Vänsterpartiet

I Bredäng träffar Mitt i vänsterpartisten Raphael Silnicki som sätter upp Moderaternas valskyltar.

– Det gjorde ont att sätta tillbaka Moderaternas affisch. Men vi gjorde det ändå förstås. Det är ju själva grejen att alla affischer ska sitta uppe så att det blir en ärlig match, säger Raphael Silnicki, ordförande för Vänsterpartiet Skärholmen.