För Amal Ali Hassan och Rewing Aldabag är det självklart att rösta. Foto: Åsa Sommarström

Självklart att rösta för Amal och Rewing

Jämlikhet, minskad segregation och samma möjlighet till god utbildning för alla. Mitt i träffade två förstagångsväljare i Skärholmen, som lyfte fram sina viktigaste frågor inför valet.

  • Publicerad 10:06, 7 sep 2018

18-årige Rewing Aldabag och 19-åriga Amal Ali Hassan känner inte varandra. Men de har en del gemensamt. De är båda uppvuxna i Skärholmens stadsdel – han i Sätra, hon i Bredäng. De har fullt upp med sina studier – han pluggar sista året på samhällsvetenskapliga programmet vid Fryshusets gymnasium i Hammarby sjöstad och hon läser kriminologi vid Stockholms universitet.

Och så är de förstagångsväljare. Den 9 september 2018 får de lägga sina röster i kommunal-, landstings- och riksdagsvalet.

– Det är speciellt att fylla 18. Man blir tagen på större allvar och får mer makt, till exempel genom att rösta. Jag är väldigt taggad på att göra det, men lite orolig över valresultatet. Högerpopulismen har ju växt sig större, i Sverige och världen, säger Rewing.

”Kunskap är jätteviktigt”

Mitt i träffar Rewing och Amal på Billströms konditori. Det är smällkallt ute, så de beställer varsin kopp varm choklad. Sedan tar vi ett fönsterbord, där vi kan titta ut över Skärholmstorget medan vi pratar. Förortsmiljön här har format dem på många sätt, och påverkar hur de resonerar inför valet.

– Utbildning är den fråga jag tänker lägga störst vikt vid när jag röstar. Kunskap är jätteviktigt, speciellt när sådant som rasism dyker upp. Jag tror att det är lättare att stå emot fördomar om man har god utbildning. Därför borde alla skolor vara likvärdiga. Så är det inte i dag. Skolorna i förorterna borde få mer resurser och skolorna borde vara mindre segregerade. Segregation leder till okunnighet, säger Amal med eftertryck.

Rewing nickar. Han håller helt med. Vad segregation kan ställa till med har han egen erfarenhet av. Första gymnasieåret gick han på Globala gymnasiet på Södermalm men mådde inte alls bra.

– Nästan alla utom jag bodde i innerstan, de var läskigt lika varandra. Jag kände mig helt utanför och visste inte hur jag skulle navigera bland dem. Jag var dessutom van vid mångfald, och den fanns inte där, berättar han.

Jämlikhet och lika förutsättningar för alla är viktigt för både Rewing Aldabag och Amal Ali Hassan.   Foto: Åsa Sommarström

Nu går han alltså på Fryshusets gymnasium och trivs. Men han bär med sig erfarenheten som ett exempel på hur dåligt det är med segregation – både för innerstads- och förortseleverna. Och när han lägger sin röst i höstens val blir det på ett parti som har jämlikhet högt på agendan.

– Jämlikhet, jämställdhet, antirasism och mänskliga rättigheter är de viktigaste frågorna för mig. Jag lägger större vikt vid dem än vid ekonomiska frågor, säger Rewing, som har siktet inställt på att läsa statsvetenskap i Uppsala universitet.

Samhällsengagerad har han varit länge. När Ungdomsrådet i Skärholmen bildades var han 15 år, och gick med i det. Där har han lärt sig mycket om politiska processer och om hur en stadsdel fungerar, med förvaltning och nämnd.

Amal har däremot inte brytt sig särskilt mycket om politik, förklarar hon. Men nu har hennes intresse tagit fart. Orsaken är att hon värvats till 127:s röster räknas – projektet som arbetar för att fler Skärholmsbor ska gå och rösta. Framför allt fokuserar hon och de andra valambassadörerna på förstagångsväljarna.

– Det är vi som är framtiden. Och det är jätteviktigt att vi också röstar i kommunalvalet, om vi vill påverka utvecklingen här i Skärholmen, säger hon.

Fakta

Förstagångsväljare i Skärholmens stadsdel

1 478 svenska medborgare är förstagångsväljare i Skärholmens stadsdel i valet 2018.

220 utländska medborgare i stadsdelen är förstagångsväljare, med rätt att rösta i kommunalvalet.

Totalt finns 27 319 röstberättigade i stadsdelen. 22 263 av dem är svenska medborgare, 5 056 är utländska medborgare.

Källa: Statistiska centralbyrån
Visa merVisa mindre