Det tickar ner till valdagen nu. Foto: Mostphotos

Sista minuten-guide till Vallentunavalet

Här är vår snabbguide till hur kommunpolitikerna vill styra Vallentuna. Vi har tagit reda på vilka frågor ni tycker är viktigast och hur politikerna vill lösa dem.

  • Publicerad 19:28, 5 sep 2018

Allt fler väljare bestämmer sig allt senare, så om du ännu tvekar är du inte ensam. Redan efter förra valrörelsen konstaterade statsvetarna vid Göteborgs universitet att nästan en tredjedel först under valrörelsens sista vecka bestämde sig för hur de skulle lägga sina röster.

När vi gjorde enkäter på webben och ute i kommunen var skola och integration två frågor som Vallentunaborna trodde skulle avgöra valet för deras del.

I skolan och förskolan kommer bristen på lärare och förskollärare att vara en utmaning för många år framåt. Politikernas svar på hur den ska lösas varierar från höjda löner och bättre arbetsvillkor till utökad skolpeng.

Sedan i somras har miljön och klimatet blivit allt viktigare och toppar nu listan över viktiga valfrågor. Vallentunas politiker hänvisar ofta till tekniska lösningar för att minska utsläppen i kommunen. Men förslag finns också om att förbättra vattenkvaliteten i Vallentunasjön, om närproducerad mat och om att värna viktiga skogs-, jordbruks- och våtmarker.

Integrationen rankas fortfarande högt. Här är jobb, utbildning, indragna bidrag och bostäder några förslag.

Det tycks råda enighet om att alla äldre som vill ska få plats på äldreboendet.

Att polisstationen försvann beklagas. Men ska kommunen jobba på att den kommer tillbaka? Det var inte alla överens om.

Det är svårt för ungdomar att få egen bostad. Förslagen om att underlätta för den som vill hitta egen lya i Vallentuna handlar ofta om att bygga fler hyresrätter i en kommun där andelen sådana är lägst i landet.