Svårt att bestämma dig? Spana in Mitt i:s valguide. Foto: Mostphotos

Sista minuten-guide inför valet i Vaxholm

Inte bestämt dig än? Mitt i har tagit fram några av de hetaste valfrågorna och gjort en guide vad partierna i Vaxholm vill göra om de får bestämma.

  • Publicerad 08:10, 7 sep 2018

Beslutsångest inför valet? Då är du inte ensam. 12 procent av väljarna är fortfarande osäkra på hur de ska rösta på söndag enligt DN/Ipsos mätningar.

Tidigare i år tog Mitt i tempen på vilka frågor som Vaxholmsborna tycker är viktigast. Inte oväntat var skola, förskola och äldreomsorg i topp. Andra heta frågor är exploateringen av Norrberget, integration, bostäder, miljö och trafik.

Så här svarar partierna som tävlar om din röst till kommunfullmäktige om hur de vill tackla sex viktiga valfrågor.

I Vaxholm handlar skolfrågan inte minst om Norrbergsskolan och förskolorna Lillstugan och Lägerhöjden som alliansen och Miljöpartiet vill riva. Alliansen har anledning att vara nöjd med skolan i Vaxholm, men ser utmaningar i att hitta kompetent personal.

Oppositionen är emot rivningarna, vill ha mindre barngrupper och fler permanenta förskolor.

Trygghet är ingen jättefråga i Vaxholm, men heller inget som inte kan bli bättre. Bland förslagen: bättre utebelysning, säkrare cykelvägar, drogförebyggande arbete och flera ungdomsgårdar.

I Vaxholm går en skiljelinje mellan de som vill ha tillbaka ett kommunalt bostadsbolag som kan bygga hyresrätter och de som ser det som historia. Hyresrätter kan ju dessutom byggas av privata byggaktörer – om kommunen verkligen vill.

Stockholmsvägen är en klar flaskhals för Vaxholmsborna. Därför lyfter flera partier sjövägen som ett alternativ för pendlare. Utbyggda infartsparkeringar och utökad kollektivtrafik är en annan lösning. Och mer trafik blir det när Vaxholm växer.

Kommunen, företag och ideella krafter har jobbat väl med nyanlända. Däremot kan det bli problem när nyanlända vill rota sig i Vaxholm. Här finns en utmaning som några partier vill lösa med fler hyreslägenheter.

Är Norrberget även en miljöfråga? En del tycker det. Annars handlar det mycket om att erbjuda alternativ till fossilt bränsle – el i stället för diesel och bensin och underlätta så att fler kan resa kollektivt, cykla och gå. Ekomat i skolor och äldrevård är också strån till stacken.