Har du bestämt dig vem som får din röst? Om inte - läs mer i vår guide. Foto: Mostphotos

Sista minuten-guide inför valet i Värmdö

Fortfarande velig? Mitt i har vaskat fram Värmdöbornas hetaste valfrågor och gjort en guide – i sista minuten för dig som inte har bestämt dig.

  • Publicerad 12:00, 7 sep 2018

I valet och kvalet inför valet? Då är du inte ensam. 12 procent av väljarna är fortfarande osäkra på på hur de ska rösta på söndag enligt DN/Ipsos mätningar.

Mitt i har tidigare vaskat fram Värmdöbornas hetaste valfrågor, genom en enkätundersökning på webben och genom snack med folk på stan.

Klart stod då att trafik, boendesituation, äldrevård och natur är det som engagerar, irriterar och oroar flest.

Så här svarar partierna, som nu kandiderar till kommunfullmäktige, på hur de ska ta sig an just de heta valämnena.

Ett fossilfritt Värmdö om tolv år

Värmdö ska vara fossilfritt 2030. Det är ett av Socialdemokraternas förslag för att minska utsläppen. Moderaterna vill införa ett klimatavdrag.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om Ingaröbon Florian Harbort som fick böter i sitt jobb inom äldrevården när han inte hittade parkering i centrala Gustavsberg. Socialdemokraterna vill bygga parkeringshus och Liberalerna hänger på om så är fallet.

Billiga hyresrätter till ensamstående

Värmdös bostadsköer ringlar sig långa och för dem som inte har råd att köpa bostadsrätt är det svårt att få tag i boende i kommunen. Därför vill Sverigedemokraterna se billiga hyresrätter för unga och ensamstående.

Varje dag pendlar en majoritet av Värmdös arbetande invånare ut från kommunen. Men innan de passerat kommungränsen så väntar köerna på Grisslingerakan, en fråga som varit het även i tidigare val. Moderaterna vill därför bygga om den. Kristdemokraterna vill ha en fyrfilslösning.

”Bevara storskogen i Hemmesta”

 

Hemmesta centrum är underdimensionerat för en växande befolkning. Planer på ett nytt centrum finns, men problemet med trafiken kvarstår.

Ska en väg byggas genom storskogen eller ej? Det är frågan som engagerar många Hemmestabor. En av dem som vill bevara naturen är Berit Eriksson.

–  Att Storskogen i Hemmesta får vara kvar är viktigt, att man bevarar viktig natur och platser för rekreation härute och att man inte bygger när det inte är hållbart med den övriga infrastrukturen.

Politikerna då? Socialdemokraterna säger nej till en förbifart, Kristdemokraterna likaså.