I valet och kvalet? Läs vår guide. Foto: Mostphotos

Sista minuten-guide inför valet i Tyresö

Fortfarande velig? Mitt i har vaskat fram Tyresöbornas hetaste valfrågor och gjort en sista minuten-guide för dig som inte har bestämt dig.

  • Publicerad 14:03, 5 sep 2018

I valet och kvalet inför valet? Då är du inte ensam. 12 procent av väljarna är fortfarande osäkra på hur de ska rösta på söndag enligt DN/Ipsos mätningar.

Mitt i har tidigare vaskat fram Tyresöbornas  hetaste valfrågor, genom en enkätundersökning på webben och genom snack med folk på stan.

Klart stod då att för Tyresöborna är trygghet en av de viktigaste valfrågorna. Även trafik, skola, bostadsbyggande och miljö är i fokus för Tyresöborna inför valet.

Här under svarar partierna, som nu sitter i kommunfullmäktige, hur de ska ta sig an de heta välämnena.

Vill se fler poliser på gatorna

När det kommer till frågan om trygghet vill fyra av åtta partier ha tillbaka polisstationen i Tyresö. Gemensamt för nästan alla partier är att de vill ha fler poliser på gatorna.

Politikerna är ense om att hyresrätter behövs – men frågan är vad de vill göra för att det ska byggas fler. 50 procent av nyproduktion bör vara hyresrätter anser ett parti. 25 procent och 30 procent, anser två andra. Ta mer kommunalt ansvar, anser ett fjärde.

För att lätta trafikstockningen längs Tyresövägen är några av politikernas förslag mer kollektivtrafik, extra körfält och kanske en spårvagnslinje.

För att se till att barn med speciella behov får den hjälp de behöver vill ett parti se att att klassrummen ska anpassas bättre, ett annat vill ha fler speciallärare, och ett tredje kräver mer resurser.

Kommunalt klimatråd, samordna transporter, tätare busstrafik och gratis kollektivtrafik är några av förslagen på vad politikerna vill göra för att minska utsläppen som påverkar klimatet.

Sist men inte minst. Vi frågade partierna vilka fem frågor de vill prioritera om de vinner valet.

Vilket parti vill ha integrationsplikt? Vilket prioriterar att bevara Björkbacken? Vilket vill ha mindre grupper i förskolan? Här får du de svaren – och många till.

Så vill partierna prioritera om de vinner