Svårt att bestämma dig? Spana in Mitt i:s valguide. Foto: Mostphotos

Sista minuten-guide inför valet i Österåker

Inte bestämt dig än? Mitt i har tagit fram några av de hetaste valfrågorna och gjort en guide vad partierna i Österåker vill göra om de får bestämma.

  • Publicerad 16:29, 5 sep 2018

Beslutsångest inför valet? Då är du inte ensam. 12 procent av väljarna är fortfarande osäkra på hur de ska rösta på söndag enligt DN/Ipsos mätningar.

Tidigare i år tog Mitt i tempen på vilka frågor som Österåkersborna tycker är viktigast. Inte oväntat var skola, förskola och äldreomsorg i topp. Andra heta frågor är trygghet, integration, bostäder, miljö och trafik.

Följ valet i Stockholms län på mitti.se

Så här svarar partierna som tävlar om din röst till kommunfullmäktige om hur de vill tackla sex viktiga valfrågor.

När det gäller skola och förskola är några partier mer konkreta än andra hur de vill minska dagisgrupperna. Andra förslag är förstärkt elevhälsovård och satsning på barn med neuropsykiatriska funktionshinder. Bättre arbetsmiljö för personal och barn genom bättre lokaler hamnar högt på åtgärdslistan för några partier.

Bättre utebelysning, kameror och fler poliser. Eller kanske mer förebyggande arbete i skola och genom stöd til familjer. På många punkter har partierna liknande förslag hur tryggheten ska förbättras i Österåker.

Alla vill bygga hyresrätter, men har lite olika bud på hur många och hur det ska ske. Kanske kan kommunen ställa större krav på byggbolagen som får bygga i Österåker? Kanske kan man bestämma att hälften av alla nya bostäder ska vara hyresrätter?

 Bilköer irriterar många Österåkersbor. Ett sätt att bli kvitt köerna är att färre behöver ta bilen till jobbet – om det finns fler jobb lokalt. Andra förslag är att bygga förbifartsleden Röllingbyleden och att underlätta pendling med kollektivtrafik.

Ska skola, företag och föreningar hugga tag i integrationen eller är det bra som det är? Eller så behövs ett e-sportcenter där nyanlända och ”gamla” svenskar kan umgås över språkbarriärer genom att spela datorspel. Partierna har många förslag för att underlätta integrationen i Österåker.

 Mer kollektivtrafik och fler cykelvägar. Eller kanske bättre vägar så att biltrafiken går smidigare? Partierna har olika fokus när de funderar över hur vi lokalt ska bidra till att minska klimatpåverkande utsläpp.