I valet och kvalet? Många är de som ännu inte bestämt sig för vad de ska rösta på. Foto: Mostphotos

Sista minuten-guide inför valet i Danderyd

Fortfarande velig? Mitt i har vaskat fram Danderydbbornas hetaste valfrågor och gjort en guide – i sista minuten för dig som inte har bestämt dig.

  • Publicerad 15:35, 5 sep 2018

I valet och kvalet inför valet? Då är du inte ensam. 12 procent av väljarna är fortfarande osäkra på på hur de ska rösta på söndag enligt DN/Ipsos mätningar.

Mitt i har tidigare vaskat fram Danderydbornas hetaste valfrågor, genom en enkätundersökning på webben och genom snack med folk på stan.

Trygghet, skola, bostadsbyggande, integration och företagande stod i fokus för medborgarna.

Så här svarar partierna, som nu kandiderar till kommunfullmäktige, på hur de ska ta sig an de sex hetaste valämnena.

Övervakningskameror och polisstation

Hur ska kommunens skolor bli bättre? Höjda lärarlöner och satsningar på läsförståelse var ett par av förslagen.

Minskad byråkrati och nyföretagarhjälp från kommunen var ett par av förslagen på hur nyföretagandet i kommunen ska underlättas.

Sätt upp övervakningskameror och se till att Danderyd för en egen lokal polisstation, föreslår flera partier.

Så till boendefrågan. Bevara villastaden säger ett parti. Fler hyresrätter och ett kommunalt fastighetsbolag säger ett annat.

För att bidra till integrationen vill politikerna ta hjälp av företagare, idrottsliv och skola. Ett parti vill sätta en skarp gräns för hur många asylsökande kommunen ska ta emot.

Skaffa fler infartsparkeringar och samordna transporter inom kommunen. På några punkter är partierna överens om hur utsläppen kan minskas.