Sissela Nordling Blanco i Feministiskt initiativ är omtyckt av Fi:s väljare Foto: Läsarbild Feministiskt initiativ

Sissela Nordling Blanco slog rekord i personkryss

Sätrabon Sissela Nordling Blanco är populär bland Fi:s väljare. Ingen annan Stockholmspolitiker fick så många personkryss som hon, i relation till antalet väljare. – Det beror på mitt arbete för mänskliga rättigheter och mot rasism, säger hon.

  • Publicerad 14:48, 21 sep 2018

Personkryssen är en tydlig vink om vilka politiker väljarna har ett extra gott öga till. Och Sissela Nordling Blanco kan känna sig nöjd. Hon fick 2067 kryss. Det innebär att 10 procent av alla som röstade på Feministiskt initiativ i Stockholms kommunval kryssade för den 30-åriga Sätrabons namn.

Det är en högre andel personröster än någon annan Stockholmspolitiker fick.

– Jag ser det som ett tecken på att många tycker att mitt arbete för mänskliga rättigheter och mot rasism är viktigt. Jag har drivit en tydlig linje i de här frågorna i kommunfullmäktige, säger hon.

Grundande ett råd

Som exempel lyfter hon fram Rådet för mänskliga rättigheter, som hon var med och grundade efter valet 2014. Rådet ger råd till kommunstyrelsen i frågor som rör sådant som jämställdhet, normkritik och antirasism.

Hon har också jobbat för att öka medvetenheten om dessa frågor bland kommunens anställda.

– Fi har sett till att många av stadens medarbetare fått utbildning i hur man hanterar och motverkar rasism och extremism. De gäller inte minst i klassrummen. Det är jätteviktigt eftersom rasismen växer, säger Sissela Nordling Blanco.

Analys behövs

Feministiskt initiativ hade en motig valrörelse och fick bara 0,46 procent av rösterna i riksdagsvalet. I Stockholms kommunval gick det bättre, men partiet backade ändå till 3,29 procent (att jämföra med 4,64 procent 2014).

– Vi behöver sätta oss ner och analysera orsakerna, både på nationell och lokal nivå. Det jag kan säga är att vi jobbade i motvind under valrörelsen på lokal nivå, säger Sissela Nordling Blanco.

Behåller sina tre mandat

Hon tycker att Fi lyckades driva igenom en hel del under mandatperioden 2014–2018, som satsningen på stadsdelsmammor, det tredubblade stödet till kvinnojourerna och införandet av Mentorer i våldsprevention (en metod för att förebygga våld bland unga).

– Vi fick behålla våra tre mandat i kommunfullmäktige. Det är vi väldigt glada för. Vi fortsätter att arbeta för det vi tror på, säger Sissela Nordling Blanco.

Fakta

Sätrabo med

Namn: Sissela Nordling Blanco.

Ålder: 30 år.

Bor: I Sätra sedan 2015. Bodde i Vårberg 2011–2015. ”Jag älskar det här området – framför allt att ha nära till naturen och sjön. Det finns en bra gemenskap här också.”

Yrke: Politiker. Ledamot av kommunfullmäktige för Feministiskt initiativ, sedan 2014.

Aktuell: Stockholms mest personkryssade politiker, i förhållande till antal röster partiet fick. 2067 Fi-väljare kryssade för hennes namn – 10 procent av partiets väljare i Stockholms stad.

 

 

Källa: Sissela kom till Sätra från Vårberg
Visa merVisa mindre