”Ser inga hinder att vi pratar med SD”

Haninges oppositionsråd Martina Mossberg (M) öppnar för att prata med SD för att få igenom sin politik – men ser det inte som aktuellt att styra med dem. ”Det jag har för ögonen är att få ut så mycket moderatpolitik som möjligt”, säger hon. Samtidigt säger hon att det är ”självklart” att kommunstyrelsens ordförande i Haninge, Meeri Wasberg (S), inte kan fortsätta styra Haninge efter Socialdemokraternas valfiasko.

  • Publicerad 11:35, 10 sep 2018

Socialdemokraterna gör enligt de preliminära siffrorna sitt sämsta kommunval någonsin i Haninge.

Och nu kommer kraven från oppositionen.

– Det är bara att konstatera att sossarna backar rejält, och självklart kan Meeri Wasberg inte fortsätta styra Haninge kommun, säger Martina Mossberg.

– Sedan får väl S göra sin egen analys, men det blir nog svårt för dem framöver.

Hur ser du på Socialdemokraternas kraftiga tillbakagång?

– Jag tycker att det är en tydlig signal om att Haningeborna inte tycker att styret har fungerat.

Man får inga svar från politikerna

Martina Mossberg (M), oppositionsråd i Haninge, tycker att dialogen mellan Socialdemokraterna och Haningeborna brustit

Kan du ta några exempel?

– Framförallt handlar det kanske om dialogen kring till exempel modulbostäderna eller förturerna i Haninge bostäders kö, där styret helt enkelt inte har dialog med invånarna. Men också folks frustration kring att bygglovsavdelningen inte fungerar. Man får inga svar från politikerna.

Moderaterna backade själva med ett mandat i Haninge, och Martina Mossberg kände sig inte som en vinnare när hon vaknade upp på måndagen.

Martina Mossberg (M) tycker det är självklart att Meeri Wasbergs (S) måste avgå som kommunalråd efter Socialdemokraternas valfiasko.

– Jag tycker att vi gör ett dåligt resultat. Men nu blir det intensiva dagar där alla kommer prata med alla, säger Martina Mossberg.

Trots Socialdemokraternas valfiasko – man tappar fyra mandat – fick partiet flest röster även detta val i Haninge. 25,8 procent mot Moderaternas 24,5 procent.

Men de två partierna är helt jämna i mandatfördelningen – och samlar 16 mandat vardera.

Martina Mossberg, Meeri Wasberg och de andra lokalpolitikerna i kommunen förbereder sig nu mentalt på flera kommande möten.

Jag ser inga hinder att vi samtalar med SD för att vi ska få till bra lösningar

Martina Mossberg (M), oppositionsråd i Haninge

De har alla att förhålla sig till ett SD som gått starkt framåt. Inför valet pratade Martina Mossberg om att hon ville bilda ett styre tillsammans med Alliansen, men på måndagen efter valet nämner hon bara moderatpolitik och inte Alliansen.

– Jag ser inga hinder att vi samtalar med SD för att vi ska få till bra lösningar. Men att sitta i styre med dem ser jag inte som en utväg, säger Martina Mossberg.

Tidigast på onsdag är valresultatet helt samlat.

Meeri Wasberg (S) har på måndagsmorgonen inga planer på att avgå.

– Jag känner ödmjukhet men också ansvar efter resultatet. Politik handlar om att förändra men också att ta ansvar för den fortsatta utvecklingen.

Som andra svenska kommuner måste Haninge rimligen följa svensk lagstiftning

Meeri Wasberg (S) om mottagningen av nyanlända i kommunen

Vad säger du om Martina Mossbergs kritik om att ni brister i dialogen med Haningeborna? Hon nämner modulbostäderna, det tillfälliga avställandet av bostäder i Haninge bostäder åt nyanlända med uppehållstillstånd samt att bygglovsavdelningen inte fungerar.

– Det är en underlig hållning från hennes sida. Som andra svenska kommuner måste Haninge rimligen följa svensk lagstiftning, och vi har en ganska bred samsyn i nuvarande fullmäktige om att kommunen ska ta det ansvar som faller på oss, så att de som fått sina uppehållstillstånd får komma in så snabbt som möjligt.

Kommunalråd Meeri Wasberg (S) och Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val någonsin i Haninges kommunval.

– När det gäller bygglovsavdelningen så pågår det ett arbete redan nu och oavsett vilka som styr Haninge nästa år så kommer de att se att det hänt saker.

Hur ser du på framtiden?

– Det ser svårt ut även denna mandatperiod. Men vi gick till val på vår egen politik och kommer att sätta oss och diskutera med dem som respekterar de demokratiska och mänskliga värdena, säger Meeri Wasberg.

– Och vi upplever inte SD som sådana.

*När Martina Mossberg pratar om ”förturerna i Haninge bostäders kö” så är det det tillfälliga avställandet av två tredjedelar av Haninges allmännyttas tomma lägenheter till mottagningen av nyanlända med uppehållstillstånd som hon refererar till.