Peter Wallmark hoppas kunna utnyttja positionen som vågmästare. Foto: Stefan Källstigen

SD vill utnyttja vågmästarrollen i Stockholm

Sverigedemokraterna ser ut att få åtta mandat i fullmäktige. – Vi blir vågmästare och det är det viktigaste, säger partiets gruppledare Peter Wallmark.

  • Publicerad 11:40, 10 sep 2018

Sverigedemokraterna ökar sitt stöd i Stockholm. Jämfört med riket i övrigt, där partiet fick 17,6 procent, är Sverigedemokraterna dock klart svagare i huvudstaden.

Vi hade hoppats på högre siffror

Peter Wallmark

Partiet får åtta procent och som det ser ut i nuläget, åtta mandat.

– Vi går framåt och det är positivt. Sedan hade vi, som jag tror alla gör, hoppats på ännu högre siffror. Men rollen vi får som vågmästare är det viktigaste, inte om vi får åtta eller tolv procent, säger gruppledaren Peter Wallmark.

Varför lyfter ni inte mer i Stockholm?

– Jag vet inte riktigt, men kanske måste vi lyfta våra frågor på ett annat sätt så att vi sticker ut mer. Samtidigt känner jag att vi tagit ställning i frågor om trafiklösningar och skyddet för kulturbyggnader. Där känner jag att vi har stockholmarna med oss.

Vill ha politiskt inflytande

Sverigedemokraterna har under den gångna mandatperioden inte haft plats i nämnderna och drabbats av flera avhopp bland företrädarna i fullmäktige.

Nu hoppas Peter Wallmark på bättre ordning i den egna gruppen.

– Vi har en otroligt bra grupp nu och vi får in bra representanter. Framför allt ska vi försöka komma in i nämnderna, det är en del av vårt förhandlingsläge.

Hur vill du utnyttja positionen som vågmästare?

– Vi har samling med vår partigrupp idag och jag vill egentligen inte föregå det, säger Peter Wallmark.