SD utesluter två kandidater i Salem

Sverigedemokraternas riksavdelning har uteslutit två personer från vallistan i Salem. ”Vi har inte sagt eller gjort något som skulle misskreditera SD” skriver Pernilla och Torbjörn Schubert till Mitt i. I våras hoppade tre medlemmar av den lokala avdelningen.

  • Publicerad 14:20, 24 aug 2018

Det fortsätter att vara problem för Sverigedemokraternas lokalavdelning i Salem. Under mandatperioden 2010-2014 gapade partiets stolar tomma i kommunfullmäktige, och i februari i år hoppade Lars-Göran Holmsten och Gabriel Ursescu som suttit på partiets två stolar i fullmäktige av. Det gjorde också ersättaren Ann-Christin Skantz. I ett brev kritiserade Lars-Göran Holmsten lokala styrelsen i partiet för att inte vara intresserat av samhället i stort.

”Jag kommer aldrig sitta i en styrelse där man endast pratar om att förbjuda baracker eller säga nej till ta emot flyktingar.” skrev han då.

”Det stämmer inte”

Något som motsades av Mona-Lisa Larsson, vice ordförande i lokalstyrelsen.

– Det stämmer inte. Vi har ett ganska brett partiprogram vilket man kan se på vår hemsida, sade hon.

SD: ”Omfattas av sekretess”

Tätt inpå på valet är det återigen stökigt i den lokala avdelningen. Sverigedemokraternas riksavdelning har nu uteslutit partiets andra namn i Salem, Pernilla Schubert och partiets femte namn, Torbjörn Schubert.

”Beslutet fattades den 17/8. Med anledning av att ärendet omfattas av sekretess ämnar vi att inte kommentera detta ytterligare.” skriver Sverigedemokraternas pressekreterare Christian Krappedal till Mitt i.

Pernilla och Torbjörn Schuberts namn finns med på vallistan till vänster, men inte på listan till höger. De hoppas att väljarna ska använda den gamla listan så att de kan jobba som så kallade ”politiska vildar” Det är dock inte möjligt enligt SD. Bild: Val.se

Paret Schubert: ”Borde vara orsaken”

Men riksavdelningen vill inte svara på varför. Pernilla och Torbjörn Schubert skriver i ett mejl till Mitt i att en konflikt med distriktsstyrelsen borde vara orsaken till uteslutningen.

”Vi kom i en intern konflikt med distriktsstyrelsen i Stockholms län på grund av att vi ansåg att det skulle finnas mera vårdutbildade personer på landstingslistan vilka kan framföra hur det är i verkliga livet på vårdinrättningar och sjukhus. Att vi även får in flera kompetenta kvinnor som har mycket att ge. Detta är det enda vi kan tänka oss är orsaken till uteslutning. Vi har inte sagt eller gjort något som skulle misskreditera SD vilket vi hoppas på att partiet kommer att tillrättalägga.”

Hoppas ändå bli valda

Paret Schubert hoppas dock att de ska bli invalda i kommunfullmäktige trots att de blivit uteslutna ur SD. SD har tagit fram en ny vallista där paret Schubert är borttagna men de gamla valsedlarna finns fortfarande i omlopp.

”Vi behåller den listan till kommunfullmäktige som kommunföreningen fastställt i demokratisk ordning och vi uppmanar våra väljare att använda denna listan”

Men enligt SD är det inte längre möjligt för paret att komma in i fullmäktige eftersom partiet hävdar att de dragit tillbaka kandidatförklaringarna för paret hos länsstyrelsen.

”Används en ”gammal” valsedel räknas denna som en röst på partiet och ingen hänsyn tas till eventuella namn eller personkryss.” skriver pressekreteraren Christian Krappedal till Mitt i.

Lokaltidningen Mitt i söker nu länsstyrelsen för ett slutgiltigt svar i frågan.

”Öppna för samarbete”

Pernilla och Torbjörn Schubert skriver att de är öppna för samarbete med alla partier om de skulle bli valda.

”Vi är helt öppna med att samarbeta med alla partier som bryr sig om samhällsutvecklingen som till exempel Moderaterna, Medborgerlig Samling , Alternativ För Sverige (AFS) etc.”

Inget samarbete med AFS

Paret berättar att de inte har samarbete eller samröre med AFS i dag.

– Det finns folk som blivit uteslutna ur SD tidigare och som gått till AFS. Vi slutar inte att prata med folk när sådant händer. Men det betyder inte att vi står för samma politik, säger Torbjörn Schubert.

Partiets ledare i Salem, Martin Thunander, tycker att det känns tungt att paret Schubert blivit uteslutna. Enligt honom är styrelsen i Salem nu rejält försvagad.

– Vi vet inte varför de blev uteslutna, jag har aldrig fått en korrekt förklaring eler fått se bevis, säger han.