SD-topp i Österåker lämnar efter näthat

Österåkers SD-topp Peter Wihlner lämnar partiet. Detta efter att en granskning av Expressen visat att han uttryckt sig rasistiskt om romer. ”Ungdomssynder” menar partikollega.

  • Publicerad 07:19, 6 sep 2018

Peter Wihlner, 53, som är ordförande och kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Österåker lämnar partiet rapporterar Expressen. Detta efter att ha skrivit att romer har ett ”genetiskt behov” att stjäla på sajten Politiskt inkorrekt för åtta år sedan. Vidare visar tidningens granskning att han kallat folkgruppen för parasiter.

”Alla har gjort ungdomssynder”

– Jag tycker det är fel att plocka upp saker från 8 år sedan. Alla har gjort ungdomssynder, säger Lennart Ljungqvist (SD) som suttit bredvid Wihlner i kommunfullmäktige och menar att hans tidigare partikollega förändrats.

SD Österåker har tidigare kritiserats efter att ha delat filmklipp från en känd högerextremist, vilket Mitt i skrev om i april.

– Den har jag aldrig sett då det kan jag inte uttala mig om, säger Lennart Ljungqvist som suttit bredvid Wihlner i kommunfullmäktige.

Enligt Ljungqvist kliver Erik de Rouville nu in efter Wihlner.

Det är jävligt tråkigt att han slutar

Lennart Ljungqvist (SD)

– Det är jävligt tråkigt att han slutar, men det finns flera spelare i laget, säger Ljungqvist som menar att detta inte innebär någon kris för SD i valrörelsen.

Peter Wihlner är SD:s första namn i valet till Österåkers kommunfullmäktige och han kandiderar även för en plats i landstingsfullmäktige.

Lokaltidningen Mitt i har sökt Peter Wihlner för en kommentar.