SD starkast i norra kommundelarna

Om väljarna i Rotsunda strand fick bestämma skulle Sverige demokraterna har 13 procent i kommunen och 19 i riksdagen. Låg makten hos Turebergsborna skulle Socialdemokraterna och Vänstern styra kommunen.

  • Publicerad 15:15, 10 sep 2018

Valets vinnare i Sollentuna var Sverigedemokraterna. Allra flest röster fick de i Rotsunda strand där de kammade hem 13,1 procent. I både Södra Rotebro och Edsberg kammade de hem över 12 procent av rösterna.

I Södra Rotebro och Rotsunda har partiets stöd nästintill dubblerats.

Fler vill se SD i riksdag än i kommunen

Men Sollentunaborna har större förtroende för Sverigedemokraternas riksdagskandidater än kommunpolitiker. 11,3 procent av Sollentunaborna röstade på SD i riksdagsvalet men de fick bara 7,9 procent i kommunalvalet.

– Vi har varit små i kommunen och det är först på sista tiden som vi har fått folk att engagera sig, säger Mikael Stigenberg, gruppledare för Sverigedemokraterna i Sollentuna.

Mikael Stigenberg, gruppledare för SD, dagen efter valet, ”Det är kul att vi går framåt men jag hade hoppats på att vi skulle få lite mer”.

V rusar framåt i Tureberg

Kristdemokraterna är också ett parti som går framåt och sitt allra starkaste stöd har de i distriktet Gillbo-Gillberga. Där har stödet för KD nära på dubblats och i år fick de ihop 10,1 procent av väljarnas stöd.

Även Vänsterpartiet går framåt och allra mest i Västra bagarby i Tureberg. Där ökar de från 10,4 till 16,4.

Sollentunas rödaste distrikt är Mellersta Bagarby i centrala Tureberg. Där får Socialdemokraterna 41,4  och Vänsterpartiet får 16,1 procent. Moderaterna har sitt starkaste fäste i Silverdal där de kammade hem 46,2 procent av rösterna. Men generellt går de bakåt i kommunen.

Stort bakslag för M i Viby

I alla tre distrikten i Viby tappar Moderaterna runt tio procentenheter jämfört med valet 2014. I Hästhagen tappar Moderaterna drygt tolv procentenheter. Där backar även Liberalerna medan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tar ett stort kliv framåt.

Sollentunapartiet tappar stort i Edsberg. 2014 fick de drygt 19 procent i Edsberg centrum men i år landar de på 5,6.

Miljöpartiet tappar stort i de områden där de tidigare varit starka, som Södra Rotebro, Norra norrviken och Edsbergs centrum.


På Valmyndighetens hemsida kan du se hur samtliga valdistrikt i Sollentuna röstat i valen till riksdag, landsting och kommun. Samtliga valdistrikts resultat i kommunvalet hittar du här.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tonårsföräldrar kraftsamlar för ökad trygghet

Nyheter "Alla är jättemåna om att vi ska få igång något nu" Förra veckans digitala möte om vad som kan göras i Sollentuna för att minska ungdomsvåld och otrygghet blev lyckat. Och det mynnade ut i att åtta lokala grupper ska bildas och peka på fem kortsiktiga...tisdag 1/12 15:15

Åtal: Skickade 800 kränkande sms till kvinna

Nyheter Mannen ska även ha dykt upp på hennes jobb och bytt lås i hennes lägenhet. En man i 30-årsåldern åtalas för bland annat fyra fall av ofredande, skadegörelse och egenmäktigt förfarande riktat mot en kvinna i Rotebro.tisdag 1/12 11:10

Pandemin tvingar kyrkan att satsa digitalt i jul

Nyheter Gudstjänster och konserter i Sollentuna livesänds via nätet Från första advent och ända fram till jul brukar kyrkan ha ett späckat schema, men i år blir allt annorlunda på grund av coronapandemin – Tiden nu och till jul är vår största tid, vi brukar ha...tisdag 1/12 5:40