Thorulf Empfevik (SD). Foto: Mostphotos

SD besvikna: ”Trodde vi skulle få fler röster”

Sverigedemokraterna gör ett rekordval i vissa av Värmdös valdistrikt. Men gruppledaren Thorulf Empfevik är inte nöjd. – Jag hade hoppats på fler mandat, säger han.

  • Publicerad 11:40, 10 sep 2018

Det är en besviken Thorulf Empfevik som svarar i telefonen när Lokaltidningen Mitt i Värmdö ringer på måndagsförmiddagen. Gruppledaren för sverigedemokraterna hade hoppats på fler röster.

– Jag är nästan nöjd. Jag skulle haft ett mandat till. Och så är jag lite missnöjd över rikssiffrorna. Man ser ju vad folk pratar om så jag har alltid trott att vi skulle få över 20 procent, säger Thorulf Empfevik.

”Trivs med vågmästarrollen”

Partiet ökar, enligt preliminära valresultat, från 7,54 procent i kommunalvalet 2014 till att få 12, 8 procent i årets val. 

– Vi har vågmästarrollen och det trivs jag jättebra med. Det betyder att vi kan styra åt båda hållen, säger Thorulf Emfpevik.

Vad som sker nu ligger i händerna på de två blocken i Värmdö menar han. Partiet kommer inte att samlas förrän nästnästa vecka för diskussion om framtiden. Istället åker delar av partistyrelsen på semester.

– Det har varit inplanerat sedan länge och dessutom så tror jag inte att det händer så mycket den här veckan. Jag tror att de andra partierna kommer att kontakta mig. Jag kommer inte att kontakta dem, säger Thorulf Empfevik.

Hur ser du på er roll som vågmästare?

– Vi kommer att ta det på allvar. Äldrevården och skolan är vi väldigt måna om och där håller vi med socialdemokraterna. I övrigt har vi inte bestämt oss för om vi ska gå med Alliansen eller gå åt båda hållen, säger Thorulf Empfevik. 

”Folk är positiva till oss”

I Djurö-Vindös valdistrikt ökar sverigedemokraterna stort och får 27,4 procent av Värmdöbornas röster i kommunalvalet.

– Vi har vetat att det distriktet är vårt starkaste, så det är inte förvånande. Folk är positiva till oss där, säger Thorulf Empfevik.