Jens Kassnert tar tempen på Danderyd efter valet. Foto: Mitt i Stockholm

Samma maktbalans i Danderyd – men omrört i grytan

Valresultatet bjöd på flera förändringar i mandatfördelningen till Danderyds kommunfullmäktige. Moderaterna tappar stort medan Centern ökar rejält.

  • Publicerad 07:35, 10 sep 2018

Valnatten i Danderyd bjöd på några skrällar jämfört med föregående val. Till en början ser vi att Moderaterna tappar över tio procentenheter vilket motsvarar 5 mandat i årets kommunval. De gör sist sämsta val sedan 1973.

Centern, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna går däremot plus. Centern fick över fem procent mer än föregående val, de landar på 23,6 procent. Med det får de tre mandat mer i kommunfullmäktige och gör sitt bästa val sedan 1973.

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna ökar med två mandat vardera. Sverigedemokraterna har gått starkt i hela Sverige och uppåt i Danderyd men har näst sämst stöd i hela Stockholms län.

Vad betyder det här valresultatet för Danderydsborna?

Danderyd får en fortsatt ledning av det blåa blocket med Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna vid rodret. Tillsammans får de majoritet med 55,9 procent av väljarna. Med det i åtanke kommer inte Danderyd att få se några revolutionerande förändringar i stadsplanen.

Trygghet med bland annat fler poliser och kameraövervakning står högt på listan att ta tag i efter valet. En av frågorna inför valet var hur Danderyd kan bevara trädgårdsstaden med de planerade byggprojekt som existerar. Det ligger också högt upp på samma lista. Satsningar på skola, idrott och behålla den låga skatten är något det blåa blocket också ställer sig bakom.

Valresultat i Danderyd


Källa: Valmyndigheten