Arne Öberg (S) anser att underhållet missköts. Magnus Persson (C) är ordförande i nämnden. Foto: Åsa Sommarström

Så svarar politikerna om Solnas slitna skolor

Alliansen lade 20 miljoner kronor i budgeten för 2018 till underhåll av Solnas skolor. Men det räcker inte – flera föräldrar har hört av sig om miljön i sina barns skolor: usel ventilation, trångt och eftersatt.

  • Publicerad 10:20, 4 sep 2018

Mitt i Solna har i ett flertal artiklar berättat om läget på Solnas slitna skolor. Anna Rosenberg från Huvudsta har barn i Granbackaskolan, där ett ödehus står och förfaller på skolgården. Byggnaden som tidigare rymde en del av eleverna fick stänga för två år sedan på grund av mögel och det saknas beslut om huruvida den ska renoveras eller rivas.

– Man har ju fått knö ihop barnen och det är jättetrångt. Mitt barn får dela krok med en annan. Det får bara plats en cykelhjälm.

Som förälder i Solna blir man luttrad, berättar Anna.

– Det är trist att vara mamma till skolbarn i Solna just nu. Problemet är ju att kommunen inte tar hand om sina skolfastigheter. Underhållningsplanen är rätt så rutten, det är som att man låter skolorna ruttna så man kan riva dem. Politikerna har sina visioner, men det hjälper inte mig – mina barn går i skolan nu. Andra skolor i Stockholm har klarat att renovera 70-talsskolor, så varför går det inte i Solna?

Flera föräldrar har hört av sig med synpunkter på sina barns skolmiljö. Ventilationen på Ulriksdalsskolan har varit usel länge och barnen tappar fokus och kräks av värmen som uppstår i klassrummen”, berättar en mamma.

”Ta en titt på toaletterna och duschen vid jympasalen och bedöm själ om ni skulle vilja nyttja dessa”, skriver en förälder om Granbackaskolan. ”Ventilationen på Tallbackaskolan måste fixas” är en annan synpunkt.

”Handlar om ointresse”

Oppositionsråd Arne Öberg (S) anser att underhållet i Solnas skolor överlag är dåligt.

– Vi har väldigt slitna skolor i Solna, och vi har sett i så många år hur man hela tiden skjuter på underhållet. Nu har vi trubbel i matsalen Råsundaskolan, ventilationen på Tallbacka är usel, Skytteholmsskolan är i akut behov av upprustning. Visst, det kostar att rusta, men när det går så långt att man måste riva skolan så är det en dålig investering.

Som exempel tar han Bagartorpsskolan som ska rivas och rivningshotade Tallbackaskolan.

– Jag tror det handlar om ointresse av att underhålla. Man river och säljer istället, och så byggs det bostäder där istället. Det är som att man ser dollartecken i varenda skoltomt.

20 miljoner för underhåll

Inför 2018 avsattes 20 miljoner kronor i investeringsbudgeten för skolunderhåll. Men det finns många skolor med behov, menar Magnus Persson (C), ordförande i tekniska nämnden.

– 20 miljoner är mycket pengar, men inte i sammanhanget. Vi har en situation i Solna när vi har ett antal byggnader som staden äger byggda på 50-, 60- och 70-talet. Det är i den åldern som många byggnader behöver kärlek, säger han och nämner kostsamma åtgärder som stambyten, ventilation och tekniska arbeten som exempel.

– 20 miljoner räcker inte till att få tipp toppstandard på Solnas skolor.

Många anser att skolunderhållet misskötts. Vad säger du om det? 

– Historiskt sett så har det i viss mån stämt. Jag kan tycka att man tidigare år har varit dumsnål och inte gjort det underhåll som varit ekonomiskt bäst, säger Magnus Persson.

– Idag jobbar vi för att komma ikapp, det tar några år. Mycket av det som skett den här mandatperioden har gjort att man fått bättre struktur och koll på vad som ska göras.

Hur prioriteras underhållet?

– Man prioriterar de som har störst behov först. Man går kontinuerligt ut och gör ett stort antal inventeringar och bygger upp en kunskapsbas.

Att man medvetet underlåter att renovera för att sedan riva, vilket oppositionen hävdar, stämmer inte, fastslår Magnus Persson.

– Det är ett jobbigt beslut att ta att riva en skola. Jag är då inte med på någon sådan dold plan, det dementerar jag, säger han.

Vad är ditt svar till mamman som anser att det är trist att vara förälder till skolbarn i Solna idag?

– Vi förstår henne precis, och att det är just därför vi ligger på hårt, för att det ska hända saker.

”Lagt in högre växlar”

Per Granfalk anser, precis som sin allianskollega, att Solnas skolunderhåll sköts mer strukturerat idag jämfört med för några år sedan.

– Vi har lagt in flera högre växlar och börjar komma i fas med det underhåll som måste göras, samtidigt som vi bygger nya skolor. Vi har lagt in extra pengar och ser redan en markant förbättring. Men det klart att det alltid kan bli bättre.

Per Granfalk tycker att Solnas skolor underhålls allt mer strukturerat.

20 miljoner tycks ju inte räcka. Bör mer pengar satsas?

– Vi behöver hålla den höga växel vi har, är det så att vi behöver förstärka det så kan vi göra det. Men det spelar ingen roll hur många miljoner man öser in om man inte har en långsiktig plan. Den viktigaste är att den inslagna vägen med systematiskt underhåll ska fortsätta.

Kan du lova bättre och fräschare skolor i Solna?

– Jag tror att inom några år kommer vi att ligga före vår tid snarare än efter, säger Pehr Granfalk.

Arne Öberg köper inte allianspartiernas bild.

– Alliansen har styrt i 20 år, då kan man inte skylla på dåliga organisationer. Skolunderhåll är inte rocket science, det första jag skulle göra om Socialdemokraterna fick vara med och styra Solna är att gå igenom varenda byggnad i kommunens fastighetsbestånd, säger Öberg.

 

Fakta

Underhållsarbeten – på gång i skolorna

Aktuella åtgärder under 2018:

Ulriksdalsskolan: Mätningar och justering av ventilationen görs. Tekniska installationer ska ses över i sin helhet för att förbättra inomhusklimatet permanent.

Skytteholmsskolan: Toaletter i låg- och mellanstadiebyggnad och matsal renoveras, nya golv- och väggytor fixas plus ny belysning. Under hösten väntar yttre underhåll, som fönsterbyte och fasadfix.

Bergshamraskolan har i år fått upprustad skolgård med renoverade basketkorgar, nya gunga, nya cykelställ med mera. Även Ekensbergsskolan har fått nytt innertak och belysning i entré och ljushall. Ny färg och nytt golv i entré. Toaletter har trygghetsanpassats.

Källa: Solna stad
Visa merVisa mindre

Fakta

Åsikter på Facebook

”Det var otroligt mycket sämre, när våra barn var små och Sossarna styrde Solna. Vi fick bråka om allt.”

”Jag kan rekommendera skola inne i Stockholms kommun. Lite resa, men bra utbud”

”På skolfronten är betyget Underkänt. Solna har låtit bli att underhålla alla sina skolbyggnader vilket leder till enorma kostnader för oss skattebetalare då vi tvingas göra miljoninvesteringar i nya skolor som är sämre än vad eleverna förtjänar”

”Jag är väldigt glad över att vi kunnat flytta barnen från Solnas kommunala skolor. En av dem går i kommunal skola i Sollentuna, det är en väsentlig skillnad. De andra två går i friskola”

”Solnas ekonomi verkar i första hand vara till för att gagna byggföretagen och inte kommuninnevånarna”.

Visa merVisa mindre