Riksdagen. Foto: Mostphotos

Så skulle Sverige styras om Tyresöborna bestämde

Alliansen skulle vara klart större än de rödgröna. Socialdemokraterna betydligt mindre än vad partiet är. Så här röstade Tyresöborna i riksdagsvalet.

  • Publicerad 12:55, 19 sep 2018

Tyresöborna skulle rösta fram Moderaterna som det största partiet i landet. Var fjärde – nästan 26 procent – av Tyresöborna röstade på partiet i riksdagsvalet. Det är 6 procentenheter mer än det väljarstöd partiet faktiskt fick, visar det slutgiltiga valresultatet.

Det är för Moderaterna som skillnaden är tydligast mellan hur Tyresöborna och landet som helhet röstade i riksdagsvalet.

Nästan lika många – 24 procent – av Tyresöborna röstade på Socialdemokraterna i riksdagsvalet. Det är drygt 4 procentenheter mindre stöd än vad partiet fick.

Alliansen klart större

Alliansen skulle vara klart större än de rödgröna – 46 procent jämfört med 36 procent.

Sverigedemokraterna fick 16 procent av Tyresöbornas röstar i riksdagsvalet – en liten skillnad mot hur landet som helhet röstade.

SD har mindre stöd lokalt

Jämför en i stället hur Tyresöborna röstade i kommunvalet med riksdagsvalet sticker två siffror ut.

Färre Tyresöbor röstar på Sverigedemokraterna i kommunvalet än i riksdagsvalet – 13 procent jämfört med 16 procent. Fler röstar på Socialdemokraterna lokalt. Partiet fick drygt 28 procent av Tyresöbornas röster i kommunvalet jämfört med 24 procent av Tyresöbornas röster i riksdagsvalet.

Fakta

Så röstade Tyresö i riksdagsvalet

M: 25,8 procent

C: 7,93

L: 6,9

KD: 5,8

S: 23,9

V: 6,4

MP: 5,4

SD: 16,3

FI: 0,38

Övrigt: 1,19

Resultatet är kontrollräknat av länsstyrelsen.

Källa: Valmyndigheten
Visa merVisa mindre