Så ska du få vård snabbare

Fler vårdcentraler, kvällsöppet och husläkare på nätet. Så vill landstingspolitikerna göra det lättare för dig att få tid hos en läkare.

 • Publicerad 04:47, 20 aug 2018

Det finns 200 vårdcentraler i Stockholms län. På en del får du en tid hos doktorn nästan direkt. På andra kan du få vänta i många dagar.

Förra året mättes hur nöjda patienterna var med tillgängligheten på sina vårdcentraler. Högst andel nöjda, 95 procent, fanns vid Äppelvikens vårdcentral i Bromma, med bara 2 024 listade patienter. Lägst andel hade Aleris i Tyresö där bara 63,2 procent tyckte att tillgängligheten var bra. Den vårdcentralen har 13 418 patienter att ta hand om.

Vårdcentralen i första hand

Det är till vårdcentralen vi i första hand ska vända oss med icke akuta sjukdomar, det är vad politikerna vill. Och alla partier vill förstås att tillgängligheten ska vara god, inte minst för att inte belasta akutsjukhusen med våra krämpor.

För tio år sedan infördes vårdval inom primärvården och det blev fritt att starta vårdcentral – och välja vårdcentral. En tredjedel av dem drivs i dag av land-tinget, övriga av privata vårdgivare. Ersättningen från landstinget baserades på antalet patienter som listade sig.

Sedan två år baseras ersättningen även på socioekonomiska faktorer. I en del kommuner och stadsdelar finns det nu gott om vårdcentraler, i andra är det glesare. Tyresö och Värmdö har till exempel bara tre vårdcentraler vardera på en befolkning om över 40 000 invånare, medan Danderyd har sex vårdcentraler på 38 511 invånare.

Moderaterna

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius tror mer på morot än piska.

– Vår kösatsning stimulerar till ökade öppettider, redan nu har ett 40-tal ökat sitt öppethållande. Vi vill också göra det enklare att starta nya mottagningar. Men om vi ser ett behov, och ingen är intresserad, kan vi besluta att landstingets egen vårdgivare SLSO startar en.

Socialdemokraterna

– Behovet av vård, inte marknaden, ska styra. Etableringsfriheten har gynnat vissa områden. Det finns områden där det behövs mer, och jouröppna, vårdcentraler, säger Erika Ullberg, som även tycker att ersättningssystemet är för krångligt.

– Det tar för mycket tid att klicka i rätt rutor på vårdcentralerna.

Miljöpartiet

Miljöpartiet förespråkar att team bildas kring patienten, och det ska gå att få kontakt med någon i teamet även under kvällar och helger.

– Vi måste bli mer snabbfotade. Den som kontaktar vårdcentralen ska få en medicinsk bedömning inom 24 timmar, säger oppositionslandstingsrådet Susanne Nordling.

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna ser vårdvalet som garant för en bättre tillgänglighet:

– Det har ökat antalet vårdcentraler. Och det är en myt att alla finns på Östermalm, säger landstingsrådet Ella Bohlin.

Kristdemokraterna vill införa en bonus till vårdcentralerna för varje patient som är listad på en speciell läkare.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet skulle helst avskaffa vårdvalet.

– I vart fall vill vi ha bättre styrning. Vi vill ha er vårdcentraler där behoven är som störst, inte där möjligheten att göra vinst är störst, och bättre ersättning till dem som etablerar sig i vårdtunga områden, säger Catarina Wahlgren, vårdpolitisk talesperson.

Centerpartiet

Karin Fälldin, gruppledare, tycker att vårdcentralerna är relativt rättvist fördelade, många har tillkommit sedan vårdvalet infördes påpekar hon.

Hon anser att landstinget ska kräva att alla vårdcentraler har digitala tjänster. Och att de inte stänger klockan fem:

– De ska vara öppna när man kommer hem från jobbet.

Liberalerna

Liberalerna vill att er vårdcentraler ska etableras:

– Alla ska ha en vårdcentral på rimligt avstånd. Om inga privata aktörer vill starta där det fattas får landstinget öppna i egen regi, säger Anna Starbrink, landstingsråd, som också vill att öppettiderna utökas och att digitala tjänster utvecklas, så att man kan träffa sin husläkare via nätet.

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas Dan Kareliusson tror – till skillnad från de festa andra partier – att färre vårdcentraler vore att föredra framför fler. Men då mer effektiva och med högre kvalitet.

– Tillgängligheten är ett större problem än vi förstått. Nätdoktorerna har ju exploderat, säger han.

Fakta

Här är patienterna mest - och minst - nöjda

Flest listade patienter:

 1. Gustavsbergs vårdcentral 31 592
 2. Liljeholmens vårdcentral 29 401
 3. Södermalm Capio Ringen 27 818

Mest nöjda med tillgängligheten (2017):

 1. Äppelvikens vårdcentral 95,4 procent
 2. Djursholmsdoktorn 94,8 procent
 3. Nockebyhöjdens vårdcentral 93,7 procent

Minst nöjda med tillgängligheten (2017):

 1. Aleris vårdcentral Tyresö 63,2 procent
 2. Bollmora vårdcentral Tyresö 66,2 procent
 3. Helsa vårdcentral Sundbyberg 66,3 procent

Här är ersättningen för socioekonomiska faktorer högst:

 1. Rinkeby-Kista
 2. Skärholmen
 3. Spånga-Tensta

I genomsnitt får 94 procent av dem som kontaktar sin vårdcentral och bedöms behöva träffa en läkare en tid inom vårdgarantins sju dagar. 72 procent får en tid samma dag.

Källa: SLL
Visa merVisa mindre