Så ska de vända Albys dystra röstsiffror

Ungdomar jobbar i riktade insatser för att vända förra valets trista siffror med lågt valdeltagande på flera håll i norra Botkyrka. – Insatsen riktas mot norra Botkyrka och framförallt Alby, säger arbetsledaren Raymond Peroti på Botkyrka kommun.

  • Publicerad 05:59, 11 aug 2018

”Höj din röst norra B” heter kampanjen som dragit i gång i norra Botkyrka.

– Botkyrka hade lägst valdeltagande i Stockholm och Alby var lägst i Botkyrka. Det känns extra viktigt att göra något just här, säger Raymond Peroti som är arbetsledare och verksamhetsutvecklare på enheten för Unga Vuxna på Botkyrka kommun.

Kampanjar på fotbolls-VM

Kampanjen genomförs på gator och torg, men också i sociala medier.

– Vi kommer att arrangera sex panelsamtal i höst, men också delta vid events till exempel vid  fotbolls-VM på Alby torg. Vi kommer också att gå ut och göra enkäter och fråga ortsborna vad de önskar och förklara för dem att alla röster är viktiga och räknas, säger Raymond Peroti.

Kommer det att fungera?

– Vi hoppas! Flera av ungdomarna som jobbar för kampanjen är förstagångsväljare och kan använda sina sociala nätverk för att normalisera valdeltagande. Förstagångsväljarna är en viktig målgrupp för oss.

 

”Ungdomar som insett vikten”

Ett tiotal ungdomar jobbar med kampanjen.

– Det är roligt att jobba med ungdomar som insett vikten av att delta i valet och hur det påverkar deras lokalsamhälle och samhället i stort.

Med och jobbar för att förbättra siffrorna är Jovana Milosevic, Jelena Milosevic, Sami Ahmed, Veronica Beckius, Nicole Rubino Diaz, Mert Göker, Lisa Hellmark, William Shahoud, Ennes Kaya, Gulse Capan och Firat Sahin.

Fakta

Bara 4 av 10 röstade

Knappt 7 av 10 Botkyrkabor röstade i valet till Botkyrkas kommunfullmäktige år 2014.

Det är lägst i länet.

I en valkrets på Albyberget röstade bara  drygt 4 av 10 röstberättigade i valet till kommunfullmäktige.

Något högre var siffran när det gällde valet till riksdagen: 51,3 procent

Källa: Val.se
Visa merVisa mindre

Fakta

De ligger bakom kampanjen.

Kampanjen sker i samarbete mellan Albys Hjärta SIOS/CDD Centrum för demokratiskt deltagande