SD är med 21,9 procent starkast i Kårsta. Foto: Åsa Sommarström

Så röstar man i ditt kvarter

Kanske är det inte så förvånande att valresultaten skiljer sig åt i Vallentuna centrum, Södra Bällsta och Kårsta. Olika sorters väljare ger olika valresultat. Så här ser partiernas starkaste och svagaste områden ut.

  • Publicerad 10:18, 10 sep 2018

M är starkast i Södra Bällsta där de fick 38,8 procent av rösterna, en ökning med 3,9 procent. Men i Kårsta är stödet inte ens hälften så stort. Med 17,5 procent har partiet förlorat 2,4 procentenheter sedan förra valet.

Centerns bastion är Kårsta. Men det 25-procentiga väljarstödet där är ändå en tillbakagång med fem procentenheter. Glesast är det bland centerväljarna i valdistriktet Norrgården–Sörgården. Partiet fick bara 6,6 procent av rösterna där.

Stora skillnader för L

För Liberalerna är Södra Bällsta det i särklass bästa distriktet med 17,8 procent av rösterna medan endast 3,4 procent röstade för L i Kårsta.

Kristdemokraterna har gjort en framryckning i Lovisedal, där de nu har 7,9 procent – en ökning med 2,7 procentenheter. Minst populärt är KD i Södra Bällsta (+0,7), Garn (+2,3) och Kårsta (+1,4) där de fick 4,3 procent av rösterna.

Stort tapp för S i Vallentuna centrum

Socialdemokraterna är med 29,5 procent starkast i Vallentuna centrum. Ändå tappar partiet 4,2 procentenheter där. I distriktet Vallentuna västra är stödet bara en tredjedel så stort: 11,7 procent.

Även Vänsterpartiet har sitt största fäste i Vallentuna centrum med 6,8 procent, en ökning med 2,3 procentenheter. I norra Hammarbacken är partiet svagast med bara 1,4 procent.

Brakförlust för MP

I Vada-Angarn-Össeby fick Miljöpartiet störst andel väljare. 7,1 procent, som dock är en minskning med 2,6 procentenheter. I Norrgården-Sörgården gjorde de en brakförlust och gick från 9,0 till endast 2,8 procents stöd.

Sverigedemokraterna är som sagt valets raketparti. I Kårsta, där de varit starka länge, mer än fördubblade de andelen väljare från 10,6 procent förra valet till 21,9 procent. I södra Bällsta är stödet svagast med 7,8 procent, vilket ändå är en ökning från 5,2 procent i förra valet.