Det gäller alltså för partierna att fånga upp den stora skaran av osäkra väljare. En viktig uppgift som inte sällan har ”vinna eller försvinna” som slutresultat.

De flesta partier är överens om att personliga möten är den bästa metoden. Antingen via dörrknackning eller valstugor/bokbord där mycket folk är i rörelse.

Socialdemokraterna blev efter kommunalvalet 2018 största parti med sina 15 mandat och styr i koalition tillsammans med Liberalerna och Miljöpartiet. Inför valet har S en valstuga utanför centrum, i Granängsringen.

Mitt i Tyresö följer med när Sossarna knackar dörr. Vi ses vid den lilla valstugan. Det är Philip Stewén, Christoffer Holmström, Klara Watmani, Emil Svedberg, Anita Mattsson och Mathias Tegnér som slutit upp. Den sistnämnda är Tyresös representant för S i riksdagen.

Stämningen vid valstugan – som består av en öppen ­container – verkar vara på topp.

Anita Mattsson, som är kommunstyrelsens ordförande, berättar att de knackar dörr nio gånger i veckan nu inför valet.

Känns det som ni tränger er på hos folk?

– Nej det är roligt! Folk blir nästan alltid jätteglada att vi knackar på. Man kanske inte själv tar sig iväg för att prata med politiker.

Vilka lokala frågor är det folk vill prata om?

– Skola och äldreomsorg. Mycket om välfärd och trygghet. Miljön. Det är också uppenbart att Magdalena Andersson är väldigt populär.

Får ni dörren i ansiktet ibland?

– Ja, det händer. Alla är olika, men det är inte speciellt vanligt.

”Utomordentligt bra”

Dörrknackningsturnén börjar i Granängsringen. De flesta dörrar öppnas inte – det är trots allt fredag förmiddag, folk är på jobbet. Där lägger Anita ner några broschyreri brevlådan. Men hos Ingeborg May, 82, blir det napp.

– Jag tycker att det är bra att de kommer hem till väljarna och förstår att det är mycket jobb med det. Utom­ordentligt bra, anser den pigga 82-åringen.

Ingeborg har redan förtidsröstat.

– Jag blev förvånad över hur lätt det var. Jag trodde det skulle vara världens kö här i Tyresö bostäders lokaler i Granängsringen men det gick väldigt smidigt.

Vilka lokala frågor är viktigast för dig?

– Jag är med i Naturskyddsföreningen och väldigt naturengagerad. Och så det där med att det skjuts en människa varje dag, en fråga om säkerhet. Och så är det sjukvården som har för lite personal och överbelastning.

Ingeborg ”har fortfarande bil”, som hon uttrycker det, och vänder sig till Anita Mattsson:

– Jag har läst att du vill ­begränsa parkeringsplatserna, det gillar jag inte.

– Är det inte Kristdemokraterna som sagt att vi vill det? De har hittat på det om oss, det är inte sant, svarar Anita Mattsson.

Ingeborg May säger att det är ett dilemma för henne. Att vilja att bilismen ska minskas men samtidigt vara beroende av bil för att till exempel komma ut i naturen.

SD skippar valaffischer

De flesta partier i Tyresö knackar dörr efter förmåga utom Sverigedemokraterna. De har även valt bort val­affischer. Anledningen, ­säger Henrik Mellström (SD) är att man ”inte vill störa folki hemmet eller bidra till ­nedskräpning med valaffischer”.

Liberalerna berättar att de hade en plan att knacka dörrar kontinuerligt under hela mandatperioden.

– Det började bra 2019 men sedan gick det ju åt skogen, säger kommunalrådet Mats Lindblom (L) och syftar på pandemin.

– Allt efter förmåga försöker vi genomföra det nu under valrörelsen.

De partier som knackar dörr säger till Mitt i Tyresö att fördelarna med det är att få ett samtal mellan fyra ögon, att den personliga kontakten är viktig både för väljaren och partierna.

Partierna turas om att stå vid bokborden i centrum, något som styrs av ett roterande schema. När det är Moderaternas tur blir det fokus på ekonomi och fredagsmys.

– Folk verkar insatta, ställer kvalitativa frågor, säger hon. Vi har också ”fredagsmyskampanj”. Det innebär vi inte står vid samma ställe utan går runt och pratar med folk på fredageftermiddagar och delar ut chipspåsar, säger oppo­sitionsrådet Anki Svensson.

– Det finns ett stort intresse, man ställer raka frågor.

Moderaterna har fokus på ekonomin, skolor och äldre­msorg, säger Svensson.

– Det som en kommun ska syssla med. Och säkerhetsfrågor.

– Det är första valrörelsen jag varit med om att väljarna är så insatta. Jag spekulerar, men det kan bero på rikspolitiken som är så rörig nu. Folk vill veta var deras röst tar vägen nu när det skapas oanade konstellationer mellan partier

Miljöpartiet och Liberalerna står denna fredag bredvid varandra i centrumtorget nedanför rulltrapporna. Håkan Andersson, Mats Lindblom och Elias Olsson från Liberalerna säger att skolan är den viktigaste frågan hos väljarna de möter.

”Utsträckt festival”

– Skolan och byggandet. Det finns lite olika uppfattningar om vad Tyresö ska vara för något, säger Håkan.

– Det är fantastiskt att stå här och möta väljarna. Det känns som en utsträckt Tyresöfestival ungefär. Ett högt tempo och samtal hela tiden och stort intresse för politiken, menar Mats som är kommunalråd för Liberalerna.

Koalitionskollegorna i Miljöpartiet står strax bredvid. Hampus Rubaszkin och Ajda Asgari pratar med några skolungdomar.

– I början av veckan ville de mest ha godis men nu har de fått veta att det är skolval på gång och kommer därför efter skoltid och är nyfikna, säger Ajda.

Det är naturligtvis mycket prat om miljön. Ajda ger tips hur man själv som individ kan hjälpa till.

– Det här är ett jättebra sätt att visa sin tillgänglighet.