Det är efter valet som det politiska spelet börjar. Foto: Mostphotos

Så fungerar kommunalval – docenten reder ut

Det är upp till de invalda kommunpolitikerna att hitta en majoritet som kan styra kommunen. – Hur det ska gå till finns inte lagligt reglerat, säger docent David Karlsson.

  • Publicerad 08:17, 7 sep 2018

Valdramatiken slutar inte när vallokalerna stänger – snarare är det då den börjar. Först ska rösterna kontrollräknas av valnämnden innan länsstyrelsen fastslår mandatfördelningen i kommunen. Därefter börjar det politiska spelet.

Kommunpolitik skiljer sig på flera sätt från rikspolitiken när det gäller att få fram vem som ska styra under den nya mandatperioden. I kommunen finns varken en talman som hjälper till i regeringsbildningen eller en motsvarighet till statsministeromröstningen som hålls i riksdagen.

– På kommunal nivå sker det på informell basis och är inte lagligt reglerat. Partierna samlas och funderar vilka som ska styra ihop, säger David Karlsson som är docent vid Förvaltningshögskolan i Göteborg.

Otydligt för väljarna

David Karlsson ser både för- och nackdelar med den kommunala ordningen.

– I krångliga lägen kan informalitet vara praktiskt, att man kan testa sig fram. Samtidigt är det rättsosäkerhet och otydligt gentemot väljarna.

Samtidigt menar David Karlsson att kommunpolitiken över tid blivit mer lik rikspolitiken när det gäller att få fram en tydlig majoritet.

– Förr var det mer otydligt med mer hoppande majoriteter och breda överenskommelser. Det gjorde också att styret inte föll när majoriteten förlorade en omröstning på det sätt som kan ske idag, säger David Karlsson.

Nya fullmäktige samlas i oktober

Den 15 oktober börjar den nya mandatperioden. Då samlas nya fullmäktige och då väljer ledamöterna också kommunstyrelsens ordförande samt eventuellt andra kommunalråd och oppositionsråd.

Först i december väljs ledamöterna till de olika nämnderna.

– Normalt, men inte alltid, kommer ordföranden i en nämnd från den styrande majoriteten, säger David Karlsson.

I valen till nämnderna kan det politiska spelet bli avancerat. Partier, som normalt sett inte samarbetar, kan gå ihop för att maximera sitt inflytande i nämnderna.

Kan bli nyval

Om ingen majoritet kan skapas kan det bli nyval. Men för det krävs att minst två tredjedelar av de närvarande ledamöterna i fullmäktige röstar för det samt att det har gått sex månader efter det att det nyvalda fullmäktige haft sitt första sammanträde.