S vill renovera Överjärva gård vid valvinst

Socialdemokraterna i Solna vill renovera Överjärva gård för nio miljoner kronor om de vinner valet. – Överjärva gård är en del av Solnas identitet, säger oppositionsrådet Arne Öberg (S).

  • Publicerad 16:39, 15 feb 2018

Överjärva gård ingår sedan 2005 i Igelbäckens naturreservat och nu vill Socialdemokraterna i Solna satsa nio miljoner kronor på att renovera gården, som av vissa betraktas som ”Solnas Skansen”.

– För två år sen ville kommunstyrelsen riva ladugården på Överjärva gård, men då protesterade vi och lyckligtvis lyckades vi stoppa rivningen. Nu när Alliansen fått majoritet befarar vi att de ska försöka få igenom en rivning igen, säger oppositionsrådet Sara Kukka-Salam (S).

Vi befarar att Moderaterna fortfarande vill riva ladugården.

Arne Öberg (S), oppositionsråd i Solna

Efter protesterna mot rivningen har Solna stad tillsatt en arbetsgrupp som för att utvärdera Överjärvas framtid. Sedan dess arbetar en extern konsult med att inventera vad som ska ske med gården.

– Vi befarar att Moderaterna fortfarande vill riva ladugården. Genom att inte renovera den tillåts den att förfalla. Snart är den bortom all räddning, säger Arne Öberg.

Kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) svarar att de inte har några planer på att avveckla Överjärva gård.

– Staden har ett uppdrag att utveckla Överjärva gård och stärka dess attraktionskraft, ett arbete som ska presenteras under våren. Självklart ska verksamheten på Överjärva gård utvecklas, inte avvecklas. Allt annat är fake news.

S vill även flytta SJ:s gamla arbetarbostäder, de så kallade ”Rödingarna”, till en plats nära järnvägen vid Överjärva gård.

Överjärva gård har funnits sedan 1700-talet och hyser en hel del djur, bland annat får och ett gårdscafé. 1995 köptes gården av Solna stad.