Vilka partier kan Socialdemokraterna och Moderaterna tänka sig styra med efter valet? Foto: Kollage

S vill ha blocköverskridande majoritet

Både Moderaterna och Socialdemokraterna vill se en majoritet vid makten i Sollentuna. Men om inget av blocken själva får majoritet – vilka kan de tänka sig styra med?

  • Publicerad 09:53, 7 sep 2018

Idag styr en majoritet med Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna Sollentuna. Men hur blir det efter valet om varken majoritet eller opinion kan få en samlad majoritet?

De övriga Allianspartierna har tidigare samarbetat med Centerpartiet som sparkades ut inför valet 2014. Men Moderaternas gruppledare och kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes är öppen för att återuppta samarbetet.

– Jag skulle uppskatta om vi kunde ha ett Allianssamarbete igen.

Vad krävs för att ni ska kunna tänka er att samarbeta på centerpartiet igen?

– Det svarar jag inte på innan valet.

Stänger dörren för Sverigedemokraterna

Nationellt ser Sverigedemokraterna ut att växa kraftig i valet. Om det blir utfallet även i valet i Sollentuna kan det innebär att vare sig det blåa eller rödgröna blocket får egen majoritet.

– Sverigedemokraterna är inte ett intressant alternativ för oss att samarbeta med. Vi vill ha ett samarbete med en borgerlig majoritet och jag vill inte spekulera i vad som händer om vi inte får en majoritet.

Är ett samarbete med Sverigedemokraterna uteslutet?

– Ja.

Även Socialdemokraterna stänger dörren för ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– Vi har sagt i hela valrörelsen att vi kan tänka oss samarbeta med alla partier utom Sverigedemokraterna, säger Joakim Jonsson, gruppledare för Socialdemokraterna och kommunalråd i opposition.

Vill styra med Liberalerna

Socialdemokraterna ligger nära Miljöpartiet och Vänsterpartiet men tror främst på en blocköverskridande majoritet i Sollentuna.

– De som ligger oss närmast är Liberalerna. Vi kan också tänka oss samarbeta med Centerpartiet men de har inte varit så profilerade i Sollentuna så vi vet inte riktigt var de står.

De är även positiva till ett samarbete med Sollentunapartiet.

– Vi kan tänka oss samarbeta med Kristdemokraterna och moderaterna i olika sakfrågor men inför valet är de våra främsta motståndare utöver Sverigedemokraterna.

Så blir nya Södra Häggvik

Nyheter Från handel och industri till en blandning av bostäder och service. Stora delar av Södra Häggvik planändrades redan i början av 2000-talet efter att gamla ABB-huset – nuvarande The Factory – stod klart. Först nu är planerna på en blandad stadsdel med bostäder,...onsdag 28/10 4:50