(S) vill bygga ny vårdcentral i Norrboda

Socialdemokraterna i landstinget vill se en ny vårdcentral i Upplands-Bro. Norrboda pekas ut som en tänkbar plats. Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande är positiv. – Vi har för få vårdcentraler sett till den stora befolkningsmängd vi är, säger hon.

  • Publicerad 15:41, 29 jun 2018

I dag finns bara två vårdcentraler i Upplands-Bros kommun. I den nationella patientenkät som görs varje år hamnar de dessutom långt ner på listan i patientnöjdhet.

Socialdemokraterna i landstinget vill därför se en till vårdcentral i kommunen, och har gjort det till ett vallöfte att se till att det blir så, om de vinner valet i höst.

Här är få vårdcentraler per invånare

 David Åhlén

– Här är få vårdcentraler per invånare och vi ser det som motiverat att primärvården i Upplands-Bro får en utökning, säger David Åhlén, Landstingsrådssekreterare för Socialdemokraterna i landstinget.

Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd, var i veckan i Upplands-Bro för att ta i hand med kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S) på att försöka få till förslaget.

– Det här handslaget är ett av de steg vi vill ta för att se till att vårdutbudet bättre speglar invånarnas behov, säger hon.

Kan placeras i Norrboda

Landstinget har pekat ut Norrboda som ett tänkbart område för en ny vårdcentral. Även kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S), tror att det är en bra plats.

– Norrboda är ett sannolikt alternativ, men vi behöver naturligtvis göra en utredning om var befolkningsökningen är som högst och var behoven är som störst. En vårdcentral är efterlängtad även i Bro. I en så snabbt växande kommun som vår är det otroligt välkommet att få hit ytterligare en vårdcentral, säger hon.

Det är otroligt välkommet att få hit ytterligare en vårdcentral

Camilla Janson (S)

Kommunen har under flera år påpekat behovet av ytterligare en vårdcentral, men Camilla Janson menar att man inte fått gehör från landstinget.

– Vi har för få vårdcentraler sett till den stora befolkningsmängd vi är och hur vi växer med 1000 personer per år. Behovet kan inte ha undgått någon, säger hon.

Blir planerna verklighet så tänker landstinget att de själva ska driva vårdcentralen, men att lokalen behöver ordnas av kommunen eller någon privat aktör.

Så hanterar Icabutiken ökade e-handeln

Antalet paket kommer tredubblas i juletid E-handeln har gått som tåget under pandemin – samtidigt uppmanas vi att inte besöka fysiska butiker. Nu förbereder paketjättarna för rekordnivåer under julhandeln. Hur blir det här för de lokala...onsdag 25/11 17:45

Behöver mer personal omgående

Regionen larmar: Lasarettet i Enköping och Akademiska är i stort behov av personal. Nu vädjar man till personer med relevant vårdutbildning, som lämnat yrket, att begära tjänstledigt och rycka in. –...onsdag 25/11 13:11