Med stadshuset i bakgrunden presenterade Karin Wanngård Socialdemokraternas valmanifest. Foto: Kristian Lönner

S valsatsar på klimat, skola och trygghet

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) lovade fortsatta satsningar på minskade utsläpp, trygghet och fler lärare i skolan när partiet presenterade sitt valmanifest. – Socialdemokratin bygger på ett skattefinansierat välfärdssamhälle, säger Karin Wanngård.

  • Publicerad 12:20, 22 aug 2018

När Karin Wanngård bjöd in till pressträff på Waterfront handlade blickade hon både bakåt på de fyra åren partiet haft makten tillsammans med MP, V och FI samt framåt på den kommande mandatperioden.

Karin Wanngård sade sig vara särskilt stolt över att ha fått ned behovet av försörjningsstöd till den lägsta nivån på 53 år, att bostadsbyggandet håller hög takt och satsningarna på en klimatvänlig stad.

– När det gäller klimatet ligger Stockholm i framkant. Vi är en av sju städer som klarar åtagandet enligt Parisavtalet, säger Karin Wanngård.

Mycket känt sedan tidigare

Precis som vid alliansens pressträff för en vecka sedan var de flesta vallöften kända sedan tidigare. Det gäller bland annat bostadsgaranti för unga och 10 000 nya bostäder med lägre hyra.

För att stärka tryggheten i staden vill partiet bland annat satsa på förstärkt avhopparverksamhet för den som vill lämna en kriminell grupp. Alliansens förslag om att flytta kommunala jobb till ytterstaden fick nobben av Wanngård.

– Att flytta kommunala jobb är inte det som löser segregationen. Det vi gör är att presentera ett program för 100 000 nya arbetsplatser.

Ny idrottsmiljard

Partiet lovade också tusen nya lärare under den kommande mandatperioden och en ny idrottsmiljard som ska gå till nya idrottsytor.

Karin Wanngård menar att skiljelinjen i Stockholmspolitiken går mellan skattesänkningar och välfärdssatsningar.

– Den som både lovar stora skattesänkningar och stora investeringar tar inte ansvar för Stockholms ekonomi, säger Karin Wanngård.

Har ni i det rödgrönrosa styret alls övervägt att gå fram med ett gemensamt valmanifest likt alliansen?

– Nej, det har vi inte gjort. Vi är fyra olika partier som går till val som det. Vi har en god historik av starkt samarbete och vi har styrt staden genom flyktingkris och terrordåd.

Stänger dörren till SD

Karin Wanngård öppnade precis som tidigare för samarbete med övriga partier i fullmäktige, med undantag för Sverigedemokraterna.

– Jag kommer aldrig att bjuda in sverigedemokrater till förhandlingsbordet.

Lyssna på vår podd-intervju med Karin Wanngård: