S-vallöfte om ny mödravårdcentral får kritik

Socialdemokraterna i landstinget ger vallöftet att etablera en mödravårdcentral i Boo, om de vinner valet. Både M och L kritiserar löftet och anser att det saknas finansiering.

  • Publicerad 09:00, 28 aug 2018

En mödravårdscentral har tidigare funnits på Boo vårdcentral. Socialdemokraterna i landstinget ger vallöftet att åter etablera en mödravårdscentral och barnmorskemottagning i Boo, om de vinner valet.

Vill utveckla vården efter behov

Erika Ullberg (S), oppisitionslandstingsråd i Stockholms läns landsting, säger i ett pressmeddelande:

– För oss socialdemokrater är det centralt att utbudet av vård utvecklas efter länsinvånarnas behov. Det är en tydlig kontrast till den styrande landstingsalliansens filosofi att marknaden ska få avgöra var vården ska få finnas.

Khashayar Farmanbar (S), oppositionsråd i Nacka:

– Med tanke på tillgängligheten och närheten som Boo vårdcentral har vore det jättebra att etablera en mödravårdcentral där.

L lovar se över vården i Nacka

Liberalerna i landstinget säger i en kommentar att de ska ”se över utbudet” av vård, bland annat i Nacka, om de vinner valet, men L vill inte peka ut enskilda satsningar:

– Vården behöver byggas ut i Stockholms län, som växer kraftigt. Vi ska göra bedömningar av behovet på olika platser och se över utbudet och öppettiderna i bland annat Täby och Nacka, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Rasmus Jonlund är presschef hos L i landstinget:

– Socialdemokraterna lovar i övermod och högmod, inte bara i Boo utan även på andra håll i länet. Man måste ha finansiering, och kanske innebär det en mödravårdscentral i Boo. Men det måste göras en seriös analys, vi är inte beredda att säga exakt var vården ska byggas ut.

”S-löftet hot mot vårdvalen”

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd, säger i en kommentar:

– Socialdemokraterna lovar återigen allt åt alla. Man lovar ofinansierade förslag om landstingsdrivna verksamheter, men talar inte om för väljarna att deras valfrihet samtidigt är hotad. Socialdemokraterna vill avskaffa vårdvalen och hotar alla dessa mottagning och därmed alla blivande mammors trygghet.