Mikael Lindström (S) till vänster, hoppas få mer att säga till om efter valet. Foto: Pekka Pääkkö

(S) vädrar morgonluft efter valet i Värmdö

Moderaterna och Socialdemokraterna har jämna siffror efter kommunalvalet. Nu hoppas (S) på mer inflytande för sin politik. – Jag tycker att vi har ett starkt mandat hos väljarna för det, säger Mikael Lindström (S).

  • Publicerad 08:50, 12 sep 2018

Vad säger du om det preliminära valresultatet?

– Det är tydligt att Värmdöborna har gett moderaterna kraftigt underkänt. Trenden i Värmdö följer den i riket och SD:s framväxt är ett av skälen. Vi har en osäker parlamentarisk situation. Alliansen vill styra i minoritet och det är olyckligt.

Vad tror du att moderaternas tapp beror på?

– En del av missnöjet beror nog på det som har lyfts fram i diskussioner. Utvecklingen i skolan, många som tycker att det har funnits brist på dialog och ett missnöje med hur man sköter kommunen.

Vad innebär det för er?

– Vi är lika stora som moderaterna och för oss är det förstås ett styrkebesked. Vi har gått fram i valet i antal röster även om vi tappade ett mandat i helheten. Vi känner oss stärkta efter en bra valrörelse, men nu kommer det att krävas mycket samtal.

Hur ser du på SD:s framgångar?

– Det är en olycklig utveckling. Med den här framväxten så tror jag att de kommer att ställa högre krav framöver, därför tror jag att det är vanskligt med minoritetsstyre för Alliansen.

Är ni öppna för ett blocköverskridande samarbete?

– Ja, Värmdö behöver mer samarbete och färre låsningar. Men hur det ska bli är för tidigt att säga. Vi inväntar den slutliga rösträkningen. Det jag kan säga är att vi vill få mer inflytande för vår politik och vi tycker att vi har fått ett ganska starkt mandat hos väljarna för det.