(S) skyller förlossningsrädsla på vårdvalet

Vårdvalet har styckat upp vårdkedjan vid barnafödande, anser Socialdemokraterna. – Det skapar otrygghet, säger socialminister Annika Strandhäll.

  • Publicerad 17:46, 26 aug 2018

Att inte kunna vara säker på att få föda på det sjukhus man valt, och kanske till och med få åka till ett sjukhus utanför länet, är en källa till oro för många gravida kvinnor.

Att ha flera olika barnmorskor som avlöser varandra under förlossningen kan också vara ett orosmoment.

– Vi vill ha en sammanhållen vårdkedja, från det man skriver in sig på en barnmorskemottagning till förlossning och eftervård, säger Erika Ullberg (S) landstingsråd i opposition.

S lovar bättring

Socialdemokraterna går nu till val med flera löften som ska förbättra förlossningsvården. Ett är att varje barnmorskemottagning ska ha ett samverkansavtal med minst en förlossningsklinik, så att vårdkedjan hålls ihop.

De vill också behålla förlossningen på Gamla Karolinska.

Ett annat löfte är att alla ska ha rätt att föda i sitt hemlandsting och på det sjukhus där man listat sig. Målet är också att kvinnor i aktiv förlossning ska ha en och samma barnmorska.

För att klara det krävs fler barnmorskor, och fler förlossningsplatser. För att rekrytera barnmorskor och få dem att stanna  krävs bättre löner och arbetsvillkor menar Socialdemokraterna.

Stockholm får 377 miljoner

Nu får landstinget extra pengar till att förbättra förlossningsvården. Regeringen tilldelade i våras landstingen 1,8 miljarder kronor, varav 377 miljoner går till Stockholms län.

– Det finns ett glapp efter att kvinnorna skrivits ut från förlossningsklinikerna. Många känner sig övergivna, säger socialminister Annika Strandhäll (S) som den här dagen besöker BB Stockholms barnmorskemottagning på Sankt Eriksgatan.

BB Stockholm hade tidigare en sådan vårdkedja som Socialdemokraterna vill införa om de vinner valet. Erika Ullberg och Annika Strandhäll hälsade på och diskuterade vården med Gudrun Abascal. Foto: Pekka Pääkkö

BB Stockholm ägs av Praktikertjänst och Danderyds sjukhus och har tre barnmorskemottagningar och en förlossningsklinik, som finns på Danderyds sjukhus.

Vårdkedjan sprack

Tidigare hade BB Stockholm en sammanhållen vårdkedja mellan mödravård under graviditeten och förlossningen. Men när vårdvalet infördes sprack vårdkedjan.

Numera väljer kvinnor först barnmorskemottagning, och i vecka 25 ska de ha listat sig på den förlossningsklinik där de vill föda.

– När kvinnor som går hos oss ska lista sig kan listan vara full på BB Stockholm, säger Ingela Wiklund, barnmorska och VD för BB Stockholm.

”Vårdvalet skapar otrygghet”

Annika Strandhäll menar att uppsplittringen med vårdvalet inom mödra- och förlossningsvården skapat otrygghet. Erika Ullberg säger att det finns tydliga tecken på att otryggheten ökat:

– Antalet ultraljud och undersökningar bara på grund av oro har ökat. Men gravida kvinnor förtjänar trygghet, platsgaranti på förlossningen och bra eftervård, säger hon.

Fakta

Över tusen fick byta klinik

133 födande kvinnor hänvisades utomläns under 2017. Hittills i år har över 87 kvinnor fått åka till andra län för att föda.

Fram till och med juli i år har 1080 kvinnor avvisats av den klinik som de valt och hänvisats till annan klinik.

Mödravården har i genomsnitt 118 inskrivna kvinnor per barnmorska. Rekommendationen är 80 kvinnor.

Källa: Socialdemokraterna
Visa merVisa mindre