Peter Schilling (S) hoppas kunna få igenom planerna för Ursviks IP inom fyra år. Foto: Maria Lilja

(S): Nytt klubbhus och 75 lägenheter vid Ursviks IP

Socialdemokraterna vill sparka liv i frågan om ett nytt klubbhus vid Ursviks IP. I planerna finns även 75 lägenheter – vilka ska bekosta bygget – en läktare och ett underjordiskt garage, inritat.

  • Publicerad 16:27, 4 sep 2018

Klubbhusen vid Ursviks IP är slitet, litet och opraktiskt. Det är både politiker och idrottsföreningar eniga om.

Att bestämma vad som ska göras åt dem har dock dragit ut på tiden.

Klubbstugorna intill Ursviks IP är byggda på 40-talet respektive slutet av 70-talet uppskattar aktiva i fotbollsklubben. Foto: Maria Lilja

I november förra året tog Peter Schilling (S) på sig att anlita ett gäng arkitekturstudenter som fick rita varsitt förslag på nytt klubbhus.

Det trillade då även in önskemål från allmänheten om fler omklädningsrum, en mindre gymnastiksal för yoga-eller bodypumpkurser och en fritidsgård.

Socialdemokraterna har nu anlitat en arkitekt som ritat upp ett förslag på hur hela Ursviks IP skulle kunna göras om, och hoppas att planerna kan bli verklighet under de kommande fyra åren.

I bottenvåningarna på de två huskropparna ska publika lokaler för kaféer, gym eller annat, finnas. Illustration: Gabriel Blomberg.

På skisserna har två bostadshus med 75 lägenheter ritats in, där nuvarande parkeringen ligger. P-platserna, som ska bli dubbelt så många, är därefter tänkta att läggas under marken i ett två-våningsgarage. Fotbollsplanen vrids något så att långsidan och det nya klubbhuset på 1500 kvadratmeter hamnar intill Ursviksvägen.

– Här ska finnas fyra omklädningrum, och lokaler för både SIK och Ursviks IK. Vi hoppas även på en uppvärmd plan så att man kan spela året om, men det är en kostnadsfråga, säger Peter Schilling (S).

Lägenheter byggda i trä

Även ett par rum som skulle kunna fungera som fritidsgård och finnas till uthyrning för föreningar och andra, fins inritade i det nya klubbhuset.

Det nya klubbhuset är tänkt att byggas längs ena kortsidan, läktare längs långsidan mot skogen och två bostadshus med 75 lägenheter på nuvarande parkeringen. Illustration: Gabriel Blomberg

Längs motsatta långsidan har (S) ritat in en läktare och en förrådsbyggnad med bland annat en vallabod och ett lånotek – där man ska kunna låna till exempel orienteringsutrustning, och skidor på vintern.

Tanken är att bostäderna, både hyresrätter och bostadsrätter, ska bekosta bygget.

– Husen är tänkta att byggas i trä, och vara enkla för att hålla nere priset. Jag skulle bli förvånad om de blir svårsålda, säger Peter Schilling (S).

Peter Schilling (S) och Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning och tidigare kommunstyrelsens ordförande, menar att ett nytt IP behövs för att få fler barn i rörelse. ”Våra barn är de mest stillasittande i norden”, säger Helene Hellmark Knutsson.

”Intressant förslag”

Priset för det nya IP kan Peter Schilling ännu inte ge, men det är ritat med tanken att vara fullt görbart, menar han.

– Det här är realistiska planer, vi skulle aldrig tagit det så här långt om det bara var fantasier. Det är bättre att göra det ordentligt på en gång än att kompromissa, säger han

Jag ser fram emot att samtala vidare om innehållet i förslaget

Johan Storåkers (L)

Johan Storåkers (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden tycker att förslaget är intressant. 

– Idrotten är Sundbybergs största folkrörelse och betyder mycket för vår fina stad. Alla krafter som konstruktivt bidrar med bra idéer ska tas på största allvar och jag ser fram emot att samtala vidare om innehållet i förslaget med Peter Schilling och Socialdemokraterna, säger han.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47