Handens sjukhus. Foto: Anna Z Ek

S nya vallöfte – nytt närsjukhus byggs

Nya turer kring Handens sjukhus: Nu går Socialdemokraterna i landstinget och i Haninge rätt emot landstingsledningen och beslutar att ett nytt närsjukhus ska byggas i Handen – trots allt – om S vinner landstingsvalet.

  • Publicerad 15:45, 7 sep 2018

Turerna kring Handens sjukhus framtid har varit många. Nu kommer en till.

Mitt i kan berätta att Socialdemokraterna i landstinget och Socialdemokraterna i Haninge är överens om att ett nytt sjukhus ska byggas – om S vinner landstingsvalet.

Avsiktsförklaring gjordes 2014

Oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S) och Haninges kommunalråd Meeri Wasberg (S) träffades i Handen häromdagen.

Handens sjukhus, som öppnade 1970, är sedan tidigare drabbat av asbest och för bara några år sedan ansågs de enda alternativen vara att antingen bygga ett nytt sjukhus på samma plats, eller att inrymma ett nytt sjukhus i nya Haningeterrassen.

En avsiktsförklaring om ett nytt närsjukhus mellan landstinget och kommunen skrevs redan 2014, och samma sommar skulle egentligen lokalfrågan vara beslutad.

Men 2015 backade landstingsledningen hastigt från att riva sjukhuset. I stället valde man att påbörja en renovering.

Erika Ullberg kallar i dag renoveringen för ett ”svek”, och menar att landstingsförvaltningen var tvärsäkra när man gav Handens sjukhus tummen ner för några år sedan.

Sjukhuset ansågs utdömt

– Lokalerna ansågs utdömda och var varken lämpliga för vård över tid eller för att renoveras. Därför oroar det mig när landstingsmoderaterna inte lever upp till löftet om ett nytt närsjukhus utan i stället hävdar att verksamheten ska vara kvar i det gamla sjukhuset.

Fastighets- och investeringslandstingsråd Paul Lindqvist (M) hävdade att man aldrig lovat ett nytt sjukhus, utan bara ett sjukhus?

– Ingen kan få något annat intryck än att de lovade ett nytt närsjukhus om man läser de uttalanden som Haninges förra kommunstyrelseordförande Martina Mossberg och förra finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl gjorde om Handens sjukhus, säger Erika Ullberg.

Kan Haninge göra mer för att skynda på processen?

– Under förra mandatperioden gjordes mycket. Jag tror faktiskt att Haninge kommun gjort väldigt mycket för att ett nytt sjukhus ska kunna byggas. Det är landstingsmoderaterna som inte levt upp till löftet.

Om man vinner landstingsvalet avsätter Socialdemokraterna alltså 500 miljoner kronor för sjukhuset, som även ska inrymma äldrevårdsplatser,

– Det är viktigt att komma igång med processen. Vi ser fortsatt behovet av ett centralt placerat modernt närsjukhus i Handen, och vi vill inte låta marknaden bestämma var det är lönsamt eller inte lönsamt med ett nytt sjukhus, säger Erika Ullberg.