S: ”Målet är att skapa en majoritet”

Socialdemokraterna vill föra samtal över blockgränsen. – Målsättningen för mig är att vi skapar en ny majoritet, säger Anita Mattsson. Hon kallar blockpolitiken fördummande.

  • Publicerad 16:14, 17 sep 2018

Socialdemokraterna får 28,4 procent av väljarstödet i Tyresö – en minskning med mindre än en procentenhet – och tar över som största parti med knapp marginal, enligt de preliminära siffrorna.

– Vi kommer att ta ansvar som största parti och ta intiativ till att föra samtal med de andra partierna över blockgränsen för att försöka få till ett nytt styre. Det tolkar jag som väljarnas tydliga signal, säger Anita Mattsson (S), gruppledare.

Alliansen tappar två mandat i kommunvalet i Tyresö, de rödgröna ligger stilla medan Sverigedemokraterna ökar två mandat. Inget av de traditionella blocken har majoritet.

– Valresultatet öppnar upp för nya möjligheter för ett nytt styre i kommunen. Jag tror att det är bra att bryta upp blockpolitiken. Jag tror inte att det är den bästa lösningen för Tyresöborna, jag tror att den är fördummande.

Hur menar du då?

– Jag tror att goda idéer kan finnas på båda sidor av blocken och det är väldigt dumt att säga nej till en god tanke på grund av blocken, säger Anita.

Är det något ni har ändrat syn på?

– Vi har framfört det under hela mandatperioden.

Redan på valnatten gjorde Anita Mattsson klart att Socialdemokraterna aldrig kommer att medverka till att ge Sverigedemokraterna mer inflytande.

Vilka partier kan du tänka dig att samarbeta med?

– Vi har inte stängt några dörrar förutom till SD. Något mer vill jag inte kommentera, sa Anita Mattsson i fredags.

Hur ser du på er chans att skapa ett majoritetsstyre?

– Jag bedömer den som god.

Hur ser du på valresultatet för Socialdemokraterna?

– Vi har gjort ett fantastiskt bra val och är väldigt glada för att vara största partet i Tyresö. Det har vi inte varit sedan 2002. Vi är också en av länets rödaste kommuner. Det tyder ju dels på att vi har gjort en bra valrörelse och drivit rätt frågor och dels kanske på att väljarna är trötta på den ledning som finns.

Du säger att ni har gjort ett bra val, men ni går inte framåt i väljarstödet?

– Vi tycker att vi har gjort ett väldigt bra val eftersom alla partier också påverkas av det som sker på riksplanet.

2010 var senaste – och enda gången sedan 1973 – som Socialdemokraterna fick sämre valresultat i kommunvalet. Då röstade 27,1 procent på partiet.

Lokaltidningen Mitt i Tyresö har tidigare skrivit om att Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande, ser det som självklart att de borgerliga partierna fortsätter att styra eftersom Alliansen är större än de rödgröna.

– Om det innebär att vi leder Tyresö i minoritet eller inleder diskussioner med Miljöpartiet för att försöka få till en majoritet ska vi i Alliansen ta ställning till, har Fredrik Saweståhl sagt.

Moderaterna i Tyresö hade dagen efter valet samtal med Miljöpartiet för att ”diskutera om det finns förutsättningar till en blågrön majoritet”.

Fakta

Socialdemokraternas stöd historiskt

Andel röster i kommunvalet.

2014: 29,1

2010: 27,1

2006: 30,0

2002: 36,0

1998: 35,1

1994: 40,4

1991: 34,8

1988: 38,1

1985: 40,4

1982: 45,1

1979: 42,7

1976: 41,9

1973: 38,5

Källa: Statistiska Centralbyrån
Visa merVisa mindre