S lovar jouröppen vårdcentral

Socialdemokraterna kommer att införa en jouröppen vårdcentral i Österåker, om de vinner landstingsvalet. Det har S i Österåker kommit överens om med sina partikolleger i landstinget.

  • Publicerad 10:30, 17 aug 2018

– Sedan jouren i kommunalhuset i Åkersberga lades ner, av den moderatledda landstingsledningen, har vi kämpat för att Österåkersborna skall ha tillgång till jour inom kommunen, säger Ann-Christine Furustrand (S), oppositionsråd i Österåker.

– För oss socialdemokrater är det centralt att vården utvecklas efter länsinvånarnas behov. Så har inte skett i Österåker, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Lades ned 2016

Österåker har saknat en jourmottagning sedan maj 2016, då majoriteten i landstinget ändrade ersättningssystemet till vårdcentralerna. I Österåker upplevde privata vårdaktörer att det nya systemet missgynnade dem så mycket att jourverksamheten lades ned.

I dag finns tre vårdcentraler i Österåker som håller öppet vardagar under kontorstid. Kvällstid och på helger är närmaste närakut vid Danderyds sjukhus.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd (fotograf: Anna Molander)

Mitt i har även frågat Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, hur hon ställer sig till en jouröppen vårdcentral i Österåker.

Kan ni också lova att Österåker får en jouröppen vårdcentral om ni blir kvar i majoritet?

– Vården behöver byggas ut i Stockholms län, som växer så kraftigt. Vi ska göra bedömningar av behovet på olika platser och se över utbudet och öppettiderna i bland annat Österåker. Liberalerna går till val på att bygga ut vården och det kan handla om nya vårdcentraler, andra öppenvårdsmottagningar, och naturligtvis en bra jourverksamhet, runtom i länet, säger Anna Starbrink (L).

Enligt S beräknas satsningen i Österåker kosta 5 – 15 miljoner kronor per år.