Erika Ullberg (S) och Annica Gryhed (S) lovar Täby en gynmottagning om de vinner valet. Foto: Kollage

S lovar att öppna gynmottagning i Täby

Täbys enda gynekologmottagning stängde i slutet av juni. Nu lovar Socialdemokraterna i landstinget att öppna en efter valet. – Det är inte rimligt att ha en överetablering i innerstaden och samtidigt vita fläckar i kranskommunerna, säger Erika Ullberg (S).

  • Publicerad 14:23, 21 aug 2018

Täbys enda gynekologmottagning tvingades stänga i slutet av juni efter att landstinget införde ett krav på att mottagningar måste ha minst två läkare anställda.

Nu gör Socialdemokraterna i landstinget Täbys situation till en valfråga.

– Om vi får styra sjukvården efter valet släpper vi den här naiva övertron på att marknaden kan bestämma var vården ska finnas, säger Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd och gruppledare för Socialdemokraterna.

Erika Ullberg (S). Foto: Pressbild.

– Det är inte rimligt att ha en överetablering i innerstaden och samtidigt vita fläckar i kranskommunerna. Tycker det är invånarnas vårdbehov som ska bestämma var vården ska finnas. Därför lovar vi att öppna en gynekologmottagning i Täby efter valet.

Täby helt utan gynekolog

Idag måste kvinnorna i Täby ta sig till Vallentuna eller Åkersberga för att träffa närmsta gynekolog. Danderyd tar endast emot patienter som ska opereras eller föda.

– Som kvinna kan jag säga att kontinuitet i tillgången till en gynekolog och att besöka samma person betyder väldigt mycket.

Men de kan ju fortfarande besöka en och samma gynekolog, bara lite längre bort?

– Det går inte att garantera att alla kvinnor som tidigare fick vård i Täby kommer kunna tas emot på den inrättning som ligger närmst. Det finns redan en stor brist.

Kostar 1,7 miljarder kronor årligen

Enligt Ullberg har privatiseringen av specialistsjukvården inneburit en kostnadsökning. Totalt ska det ha kostat 1,7 miljarder kronor per år samtidigt som etableringsrätten koncentrerat vården till innerstaden.

– Var finns valfriheten för kvinnorna i Täby och alla vi som inte bor i innerstaden? Hur kan en nedläggning gå i linje med den styrande landstingsalliansens prat om valfrihet?

Anna Starbrink (L) är ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd. Hon hälsar via sin presschef att hon inte har tid för en intervju men svarar skriftligen i ett mejl:

”Liberalerna går till val på att bygga ut vården och det kan handla om nya vårdcentraler, andra öppenvårdsmottagningar, och naturligtvis en bra jourverksamhet, med en seriös helhetssyn över behoven i hela länet.”