Jenny Åkervall (S) vill ta bort hemläxorna. Foto: Läsarbild Privat+ Mitt i Stockholm

S: Låt eleverna göra läxorna i skolan

Socialdemokraterna vill att Danderyds grundskolor tar bort hemläxorna.

  • Publicerad 13:32, 31 aug 2018

I ett debattinlägg föreslår Socialdemokraterna som enda parti i Danderyd en ”hel skoldag”. Tanken är att kommunens grundskolor inför läxläsning på skoltid då eleverna får hjälp av lärare och pedagoger

– Det är framförallt en jämlikhetsreform. Elever har olika förutsättningar att göra läxor. En del föräldrar har råd med läxhjälp. En del är ensamstående och jobbar jättemycket. Det här säkerställer att alla barn får samma förutsättningar och att läxhjälpen håller hög kvalité. Sedan är det stressen också. Barn uppger att läxor är en stor källa till stress, säger Jenny Åkervall (S), socialdemokraternas förstanamn i Danderyd.

Kostar pengar

Monica Renstig (L), som är utbildningsnämndens ordförande tycker att Socialdemokraternas förslag verkar ogenomtänkt.

– Jag har tre saker att säga. För det första så erbjuds redan läxhjälp på alla skolor i mån av behov. Det är rektorerna och lärarna som ser till detta. Det andra är att det finns inget som säger att läxor är orsaken till stress. Det kan lika gärna bero på att barnen inte lär sig läsa tillräckligt bra, att föräldrar har skilt sig eller att man har för många fritidsaktiviteter. Det tredje är att lärarna inte kan hinna med detta om de inte innebär en längre skoldag och det kostar pengar, säger hon.

Läxläsning på skoltid har prövats på i ett flertal kommuner, bland annat Trollhättan och Västerås där det gett ett gott resultat.