S kräver nytt politiskt beslut om simhall

Socialdemokraterna i Nacka kräver ett nytt politiskt beslut om den planerade simhallen i Saltsjöbaden. Kommunstyrelsens ordförande, Mats Gerdau (M), ställer sig kallsinnig till S-kravet: – Det finns inget skäl att göra omtag, dom vill skapa motsättning mellan Saltsjöbaden och Fisksätra.

  • Publicerad 12:29, 16 aug 2018

Upphandlingen av en ny simhall i Saltsjöbaden avbröts i våras efter att bolaget som vunnit upphandlingen, Tagehus, inte lyckades finansiera bygget.

Under hösten ska kommunen göra en ny upphandling.

Begär ny kostnadskalkyl

Oppositionsrådet i Nacka, Khashayar Farmanbar (S), har i ett politikerinitiativ i början av sommaren, begärt att en ny kostnadskalkyl ska göras för simhallen, som skulle presenteras för politikerna innan upphandlingen. Khashayar Farmanbar vill också att frågan om simhallens placering ska prövas av politikerna igen, beroende vad som framkommer av den nya kostnadskalkylen, om simhallen ska byggas i Saltsjöbaden eller i Fisksätra.

Farmanbar vill även att den nya upphandlingen ska skilja på vem som ska bygga simhallen, och vem som ska sköta driften:

– Om samma leverantör bygger, äger huset och driver badet, går det inte att byta en leverantör som inte håller kvaliteten, skriver Farmanbar i politikerinitativet.

Vill ha beslut innan upphandlingen

Till Mitt i säger Khashayar Farmanbar att han vill ha ett omtag av simhallsbeslutet, innan upphandlingen startar i höst:

– Vi vill ha nytt politiskt beslut. Det finns en del indikationer på att simhallen blir ännu dyrare än tidigare. Vi är i ett nytt läge.

En ny kostnadskalkyl behövs inte minst sedan den aktör som vann den tidigare upphandlingen, Tagehus, valde att avbryta sitt uppdrag på grund av att bolaget inte kunde ordna med finansieringen.

Av hygienskäl behöver vi göra en ny upphandling

Khashayar Farmanbar (S)

– Av hygienskäl behöver vi göra en ny upphandling, säger Farmanbar.

Han tillägger att politikerna inte hade alla dokument på bordet, när de beslutade om den förra upphandlingen:

– En del av dokumenten visar på simkunnigheten i de olika områdena och hur många som skulle ha tillgång till simhallen i områden. Detta var inte fullständigt redovisat för kommunfullmäktige. Vi vill basera beslut på fräscha siffror.

Säger nej till S-kravet

Kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M), ställer sig kallsinnig till S-kravet:

– Efter att Tagehus drog sig ur i våras tittar våra tjänstemän på hur man ska göra om upphandlingen, vilka krav som kan ställas för att få bra anbud från flera aktörer och att kommunen tar så små risker som möjligt.

Mats Gerdau tillbakavisar att simhallen skulle bli dyrare än tidigare sagt:

– Det finns inga sådana uppgifter alls, det är bara nys. Det finns inget skäl göra omtag, Socialdemokraterna vill skapa motsättning mellan Saltsjöbaden och Fisksätra. Det är olyckligt, jag vill bygga broar. Låt simhallen ligga i Saltis där den alltid legat, och bygg en multisporthall i Fiskis.

Mats Gerdau bedömer att den nya upphandlingen kan vara klar före årsskiftet. I så fall skulle bygget av simhallen kunna starta våren 2019.