Joakim Larsson (M) och Karin Wanngård (S) lägger nu in en högre växel i valrörelsen. Illustration: Mitt i Stockholm

Rysaren: Så ska M och S spurta in valsegern

Det är upplagt för en valrysare i Stockholm. De största partierna ser ut att tappa mark – och siktar nu in sig på den stora gruppen osäkra väljare. – Det är en match i Stockholm, säger Karin Wanngård (S) finansborgarråd.

  • Publicerad 10:45, 28 aug 2018

Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad ser ut att sitta kvar efter valet. Det visar en ny valundersökning som Novus har gjort på uppdrag av lokaltidningen Mitt i, P4 Stockholm och SVT Stockholm.

Men det är jämt – och runt 10 procent av väljarna vet inte vet vad de ska rösta på.

Moderaterna tappar

Moderaterna ser ut att gå mot sitt sämsta val på 48 år, men kommer nu lägga i en högre växel.

– Vi är inte nöjda. Vi kommer nu lägga mycket krut på att de 70 000 stockholmare som fortfarande är osäkra, säger Joakim Larsson (M) oppositionsborgarråd i Stockholm.

Varför tror du att Moderaterna tappar väljare?

– Det är ett annat politiskt landskap. Vi har ett främlingsfientligt parti som dykt upp på arenan. Det är ett stort brus av olika populistiska utspel. Vi behöver prata mer om vår politik. Vara tydliga med var vi står.

Hur ska ni spurta nu på slutet?

– Vi har många valarbetare som för samtal och är ute på gator och torg för att försöka nå de osäkra väljarna, säger Joakim Larsson

Lägga i högre växel

Moderaterna är enligt undersökningen största parti i Stockholm. Men Socialdemokraterna ser ut att nästan kommit ikapp.

– Men det gäller att inte ta ut något i förskott. Nu gäller det att knacka dörr, att alla lägger i en växel i valspurten, säger Karin Wanngård (S) finansborgarråd.

Hon tror också att Sverigedemokraterna är en orsak till att de stora partierna tappar väljare.

– Men vi ser att många väljare är osäkra. Så nu gäller det för alla oss Stockholmare att gå och rösta. Jag tycker såklart att man bör rösta på sossarna, men det viktigaste är att man röstar, säger Karin Wanngård.

Fryser ut SD

Varken Socialdemokraterna eller Moderaterna vill samarbeta med SD efter valet.

– Man kan känna sig trygg med det, att en röst på Moderaterna inte innebär ett samarbete med Sverigedemokraterna. Varken i Stockholm eller på riksnivå, säger Joakim Larsson (M).

Hur ser ni på att samarbeta med andra partier över blockgränsen, som till exempel Miljöpartiet?

– Vi jobbar för att få ett alliansstyrelse, men utesluter inte annat än populistiska partier. Men det är förhandlingar som sker efter valet.

Karin Wanngård vill inte heller spekulera för mycket i vad som sker efter valet.

– Det är många olika spelteorier nu. Vi går till val som ett eget parti, men det är klart att vi hoppas kunna styra i den majoritet som styrt Stockholm de senaste fyra åren. Vi utesluter inte samtal med andra partier, men kommer aldrig samarbeta med SD.