C är populärast i Mälarhöjden och S i Midsommarkransen. Foto: Mostphotos

Rödgrönt styre om söderorts elever får bestämma

De rödgröna partierna fick flest röster i skolvalet på skolorna i Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö. Men även en viss Annie Lööf-effekt märks – Centerpartiet har starkt stöd.

  • Publicerad 10:21, 14 sep 2018

I hela Stockholm fick Moderaterna störst stöd i skolvalet, men i Hägersten-Liljeholmen ser det annorlunda ut. Här är de rödgröna partierna störst och Västerpartiet, Socialdemokraterna eller Miljöpartiet blir störst i de flesta skolorna som på fredag förmiddag hade rapporterat in sitt resultat.

Men eleverna röstar också på ett annat grönt parti – Centerpartiet. Kanske är det Annie Lööf-effekten som märks. Centerpartiet är största parti på Djurgymnasiet i Liljeholmen, Johan Skytteskolan i Älvsjö, Kunskapsskolan i Fruängen och på Mälarhöjdens skola.

Svagt val för Moderaterna och Sverigedemokraterna

Moderaterna däremot blir bara störst på två skolor i området, Internationella engelska skolan i Älvsjö och Metapontum grundskola i Älvsjö.

Sverigedemokraterna får svagt stöd av eleverna i Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö förutom på två skolor där de får över 17 procent av rösterna, Johan Skytteskolan i Älvsjö och Teknik och servicegymnasiet i Älvsjö.

I skolvalet görs bara val till riksdag och inte till kommun och landsting.

 

Källa: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor