Rödgröna nådde inte hela vägen fram, enligt preliminärt resultat. Foto: Åsa Sommarström/Pressbild

Rödgrönt hopp trots valnederlag

Miljöpartiet störtdök och Socialdemokraterna lyckades inte lyfta. – Inget parti drömmer om att gå i opposition, säger Arne Öberg (S).

  • Publicerad 11:19, 10 sep 2018

Socialdemokraterna var redo att byta plats med Moderaterna och ta över styret i Solna. De går framåt något och får preliminärt ett nytt mandat, men stannar på 23,6 %.

Arne Öberg (S) är besviken, men vill inte dra några slutsatser än.

– Vi har inte det fullständiga resultatet, det verkar hänga på ett mandat. Vi har inte hunnit göra någon analys än, men visst sjutton är jag kanske lite besviken över att vi inte gör ett bättre resultat i kommunvalet. Inget parti drömmer om att gå i opposition, säger han.

MP tappar stort

Vänsterpartiet gör ett ganska bra val i Solna och landar på 8,6 %. Miljöpartiet däremot, har förlorat flera tusen röster. Partiets preliminära resultat är 7,4 procent att jämföra med förra valets 13,2 %.

– Det är inget bra resultat, konstaterar Bernhard Huber (MP).

Han ser flera orsaker till resultatet.

– I förra valrörelsen var det väldigt tydliga frågor: Råstasjön och turerna kring Arenan. Den har gången har det varit svårare att nåt ut.

”Påverkat agendan”

Miljöpartiets har haft stort inflytande i Solna, anser Huber. Något som paradoxalt nog kan det ha straffat partiet.

– Vi har jobbat hårt i kommunpolitiken och påverkat agendan. Det kan man se i flera andra partiers partiprogram. Nu vill Moderaterna ha ett grönt Solna, Centern har lovar att satsa på cykelvägar. Så andra partier lyfter miljöfrågor på olika sätt.

MP backar i alla Stockholms kommuner

Läget på riksnivå tror Huber också inverkat.

– Det klart vi dras ned rejält av rikstrenden. Det har varit en tuff mandatperiod.

Avvaktar sluträkning

Men varken Bernhard Huber eller Arne Öberg vill se sig helt besegrade. Enligt de preliminära siffrorna får Alliansen 31 av 61 mandat i fullmäktige, men först på onsdag är sluträkningen gjord.

– Om Alliansen tappar ett mandat saknar de majoritet i fullmäktige. Då får de fundera på hur det ska lösas, säger Bernhard Huber.

– Solna ska inte styras i minoritet.Det är ett antal röster som måste räknas nu, säger Arne Öberg.