”Rena påhitt från Moderaternas Sedat Dogru”

Maria Fägersten (S), ordförande i grund- och förskolenämnden i Haninge, menar att nämnden ska bjuda in oppositionen tidigare vid de politiska skolbesluten i Haninge, men hon avfärdar samtidigt Moderaternas krav på att tillfälligt byta ut politikerna i skolnämnden. ”Det är rena påhitt”, säger hon om Moderaternas kritik om låsningar i nämnden.

  • Publicerad 08:00, 25 feb 2018

Enligt Maria Fägersten var den genomlysning som gjordes av skolverksamheten, som Moderaterna tagit som intäkt för att skolverksamheten i Haninge är på väg åt fel håll, bra eftersom den visar hur Haninges skolverksamhet kan bli bättre.

Det Sedat Dogru säger är inget annat än ett rent politiskt utspel

Maria Fägersten menar vidare att skolnämndens styre under hela mandatperioden klarat sig utan större oskiljaktigheter i besluten. Hon är kritisk till Sedat Dogrus (M) uttalanden om blockeringar i samtalen.

Vill se ansvar och enighet

– Det Sedat Dogru säger är inget annat än ett rent politiskt utspel, det är rena påhitt, om jag ska vara ärlig. För mig handlar detta om att man gått in i valrörelsen. Det gör mig oroad och jag hoppas bara inte det gör någon skada för verksamheten, säger hon.

– I ett läge där vi nyligen fått en rapport kring utvecklingsarbetet behöver vi visa ansvar och vara eniga framåt. Vi har ett val framför oss och vi vet inte vilken den politiska ledningen blir i Haninge efter valet.

Hon tar fasta på att oppositionens gruppledare i nämnden, Tobias Hammarberg (L), har lämnat ett särskilt yttrande i kommunstyrelsen om att han tar starkt avstånd från Moderaternas förslag.

Enligt Maria Fägersten har tvärtom de öppna blocköverskridande samtalen i Haninges skolnämnd ökat jämfört med för tio år sedan då skolsatsningen Haningemodellen, som blev känd landet runt, ansågs född genom blocköverskridande samtal.

Men vi ska ha, och jag vill ha, ett tydligare arbete för att bjuda in oppositionen i ett tidigare läge.

– Jag och Sedat Dogru har nog väldigt olika uppfattningar kring hur man pratar med varandra. Vi har ett blocköverskridande arbete och där för vi samtal med Tobias Hammarberg (L), säger Maria Fägersten.

Ska bjuda in oppositionen tidigare

Hon säger dock att nämnden ska ha ett tydligare arbete för att bjuda in oppositionen i ett tidigare läge.

– Vi ska skicka ut handlingar och mer kvalitativa underlag tidigare för att oppositionen ska kunna vara en bidragande kraft för att utveckla Haninges skolor. Eftersom vi just ska bli bättre på detta, tycker jag det är olyckligt att Sedat Dogru målar upp denna bild.