Rekordval: Så många förtidsröstade i din kommun

Rekordet i förtidsröstning är slaget för tredje valet i rad. Skillnaderna inom Stockholm är dock stora. Kan du gissa var din kommun hamnar på listan?

  • Publicerad 17:05, 9 sep 2018

Förtidsröstningen fortsätter öka rekordartat. Redan nu, innan alla siffror ens rapporterats in till valmyndigheten, har över en tredjedel av de röstberättigade gjort sitt val på förhand.

Mitt i tog en närmare titt på siffrorna för att se vilka kommuner som är bäst och sämst i stan på förtidsröstning – med ett smått förvånande resultat.

Ökat sedan kommunen tog över från posten

Hela 35,5 procent av de röstberättigade i Stockholm har redan gjort sitt val. En siffra som väntas gå upp då många kommuner segar med inrapporteringen. Kurvan har pekat uppåt sedan 2006 när kommunerna tog över förtidsröstningen från posten vilket ledde till fler ställen att förtidsrösta på.

– Man kan rösta till exempel i köpcentrum och andra i miljöer där man handlar och gör vardagsbestyr, då passar man på att rösta också. Det är enklare att ta det när man hinner och ändå är i närheten, säger Stefan Dalberg, docent i statskunskap, till SVT Nyheter.

Men i kommunen som är sämst i Stockholm har endast 21 procent förtidsröstat. Det är långt under snittet i Stockholm, och ännu längre under den kommun som är bästa med hela 40 procent förtidsröstare.

Nacka eller Täby, bäst eller sämst?

De två kommunerna är Nacka och Täby och på frågan om vem som är vad går ett stort grattis ut till alla Täbybor!

Ni är Stockholms, med råge, sämsta förtidsröstare i det här valet. Hoppas Stefan Dahlberg, docent i statskunskap vid Göteborgs universitet som forskat i förtidsröstning, hade fel när han pratade med SVT tidigare idag:

– Vi ser en väldigt stark korrelation mellan valdeltagande och förtidsröstning. När förtidsröstandet gick ned så gjorde också valdeltagandet det, och tvärtom. Kurvorna ser ut att följa varandra, säger Stefan Dahlberg.

Valpokal men ingen vallokal

Hoppas det beror på att Täbyborna värdesätter söndagsutflykten till vallokalen, eller att de kanske helt enkelt har haft svårt att bestämma sig.

Hur som helst, grattis Nacka! Valpokalen är er.

Hela listan från sämst till bäst (i procent):

Täby: 21

Huddinge: 23,4

Vallentuna: 24,5

Upplands-Bro: 24,8

Vaxholm: 25,5

Danderyd: 27,2

Upplands Väsby: 30

Botkyrka: 30,2

Solna: 31,4

Salem: 31,7

Lidingö: 32,3

Järfälla: 32,4

Sollentuna: 33

Sundbyberg: 33,3

Ekerö: 34,3

Tyresö: 35,4

Värmdö: 35,8

Haninge: 36,2

Österåker: 37,3

Stockholm: 39,5

Nacka: 40