Rekordmånga Danderydsungdomar går till val

Inför årets val är det många debutanter som ska rösta. I Danderyd finns det flest förstagångsväljare i hela Sverige. Erik Tambour, Max Bjursell och Jonathan Thege är tre stycken som ska röstdebutera och de känner sig redo.

  • Publicerad 13:30, 6 sep 2018

I cafeterian på Danderyds gymnasium är det liv och rörelse när elever avslutar sitt fika och gör sig redo för nästa lektion. För flera av ungdomarna ligger tankarna idag på skola, kompisar och fritidsaktiviteter.

Till hösten byts tankefokuset ut till jobb, skatt och bostad, då de ska välja för första gången.

– Nu vet jag inte vad jag ska göra direkt efter gymnasiet men jag tänker mycket på jobb och pengar och vad som händer om man inte får jobb. Det är viktiga frågor som man inte kan lämna åt slumpen, säger Erik Tambour.

Erik sitter vid ett bord med Max Bjursell och Jonathan Thege, de ska alla tre välja för första gången. Oavsett vilket parti de kommer att rösta på är alla eniga om Sverige är lyckligt lottat som har en demokrati.

– Vi har tur som bor här för i det stora hela har vi det egentligen väldigt bra. Demokratin är viktig att vårda, den ger oss en möjlighet att påverka samhället, säger Jonathan Thege.

Max Bjursell fyller i.

– I Danderyd finns nästan allt och det kan väl ses som ett kvitto på ett fungerande samhälle? frågar han sina kompisar.

– Både och va? Viktiga politiska frågor som till exempel sjukvård och invandringspolitik har inget att göra med vilka affärer som finns i kommunen, säger Erik Tambour.

Från vänster: Max Bjursell, Erik Tambour och Jonathan Thege på Danderyds gymnasium. Foto: Åsa Sommarström

Att sätta sig in i politik

Att förstagångsväljare ännu inte har hunnit sätta sig in i alla bitar inom politiken kanske inte är så konstigt. Men gymnasieskolorna i Danderyd gör vad de kan för att ge eleverna så bra förutsättningar som möjligt. Som ett exempel kommer Danderyds gymnasium kommer att ordna en paneldebatt och bjuda in politiker inför valet.

Även på Marina Läroverket behandlar demokrati och politik under bland annat samhällskunskapslektionerna.

– Vi kommer att ha en temadag inför valet där vi bjuder in alla riksdagspartierna. Sedan kommer vi att hålla ett skolval som eleverna arrangerar. Då lånar vi in skärmar av kommunen för att simulera ett val på riktigt, säger Björn Berntsson som är samhällskunskapslärare på Marina Läroverket i Stocksund.

Samhällsdebatt på agendan

Avgångseleverna på Viktor Rydberg tog ett ytterligare grepp och satte i januari upp en musikal som behandlade högst aktuella frågor kopplat till samhällsdebatten.

Av de 22 417 Danderydsmedborgarna som är röstberättigade i riksdagsvalet ska 1625 stycken rösta för första gången. Det är 7,2 procent vilket också är den högsta siffran i hela Sverige. Danderyd redovisade det högsta valdeltagandet till riksdagen i 2014 års val. Hela 90,75 procent av de valberättigade gick till vallokalerna vilket är den högsta siffran i Stockholms län.

Av förstagångsväljarna 2014 hamnade Danderyd i topp även där, hela 87 procent röstade i kommunalvalet. Det var också det högsta i länet.

Det känns roligt att ta ett steg in i vuxenvärlden

Max, Erik och Jonathan på Danderyds gymnasium har fikat klart och rör sig mot lektionssalen men valsnacket fortsätter.

– Jag känner mig redo för att rösta, det känns roligt att ta ett steg in i vuxenvärlden, säger Max.

– Själv har jag bara ett hum om vilket parti jag ska rösta på, däremot är jag mer bestämd på vilka jag inte ska rösta på, avslutar Erik.