Olle Reichenberg är besviken över Moderaternas tapp. Foto: Läsarbild Danderyds kommun

Reichenberg (M): ”Jag är besviken över resultatet”

Moderaterna tappade stort i Danderyd. Kommunstyrelsens ordförande vill ändå se en borgerlig koalition i kommunen.

  • Publicerad 10:43, 10 sep 2018

Moderaterna i Danderyd tappade över tio procentenheter och hamnade till slut på 30,9. Moderaterna höll valvaka på Hamnkrogen i Stockund och när Mitt i når Olle Reichenberg på måndagsmorgonen var han ganska nedlåten.

– Det är såklart lite dystert idag. Även om själva valvakan var trevlig då det ändå gick hyfsat bra för Moderaterna på riksplanet, säger Olle Reichenberg.

Nästan var fjärde väljare lämnade Moderaterna i Danderyd och valresultatet den sämsta siffran för partiet som på tre mandatperioder gått från egen majoritet i kommunen. En av anledningarna tror Reichenberg beror på de uppmärksammade byggplanerna i vissa områden.

– Jag tror att det handlar om två förklaringar även om det är för tidigt att spekulera. Dels är det en rikseffekt där SD och KD har ökat vilket även skett i Danderyd. Sedan är det en lokal effekt där vi tappar dramatiskt i de områden som vi har haft bebyggelseplaner. Även om flera av dessa sedan har bromsats så har det gett en negativ effekt, säger han.

Samtal om en borgerlig koalition

För Moderaternas del väntar nu samtal med Liberalerna och Kristdemokraterna som de under den föregående mandatperioden haft en koalition tillsammans med.

– Först får vi prata internt i partiet om hur vi ska göra och sedan för vi samtal med de närliggande partier. Jag ser gärna en fortsatt koalition med ett antal partier och tycker att det har fungerat väl.

Kan du tänka dig att samarbeta med Sverigedemokraterna?

– Det är inte på vår agenda. Det är en borgerlig koalition som jag ser framför mig.

Sitter du kvar som ordförande?

– Jag vet att jag är vald fram till årsskiftet och vill inte föregå det. Sedan är jag besviken över resultatet och är den främsta företrädaren men ambitionen är att fortsätta med en borgerlig koalition. Vi får diskutera detta.

Stormigt runt Moderaterna

Under sommaren har flera röster höjts för en granskning av kommunen. Detta efter ett öppet brev av Tofte Mårlind som ställer sig frågan om jäv korruption har ägt rum i beslut av mark- och fastighetsförsäljningar. En av de utpekade i brevet var Moderaternas, Anders Paulsen. Han träffade Tofte Mårlind och svarade på frågorna, något som Mitt i tidigare har rapporterat om.

Anders Paulsen säger att det nu diskuteras internt i partiet hur Moderaterna ska organisera sig efter valresultatet.

– Jag är en av de som står högt upp på listan och jag måste naturligtvis fundera över min roll i det här. Och kommer jag fram till att jag ska ta ansvar för detta så kommer jag att göra det, säger han.