Ibrahim Baylan och Ebba Östlin som visar ombyggnationen av Fittja centrum. Foto: Åsa Sommarström

Regeringen satsar miljarder mot segregation

32 kommuner i Sverige ska dela på 2,2 miljarder årligen för att bryta segregationen. På en pressträff i Fittja utlovade Socialdemokraterna en tio år lång satsning på kommuner med utsatta områden. I Stockholms län kommer Botkyrka, Huddinge, Stockholm, Järfälla och Södertälje ta del av pengarna.

  • Publicerad 09:55, 26 jun 2018

I början av juni var Moderaternas Ulf Kristersson i Fittja för att presentera en satsning mot brottsligheten i Sverige. På tisdagen var det Socialdemokraternas tur att besöka Fittja. Då presenterade de återigen en satsning på 2,2 miljarder kronor årligen till 32 kommuner (Se fördelningen för kommunerna i faktarutan) som alla har socioekonomiskt utsatta områden. En summa de också presenterade på en pressträff i Linköping den 15 mars.

Enligt samordnings- och energiministern Ibrahim Baylan (S) som växt upp i Botkyrka fungerar mycket i Sverige bra.

– Men vi har fortfarande alldeles för stora skillnader i samhället, säger han och nämner skolan som ett exempel men också skjutningar.

Ska vara mätbart

Att satsningarna ger resultat ska olika mätningar visa.

– Vi ska följa upp hur det går med inkomster i områdena med sysselsättningen, skolresultaten och tilltron till samhället och polisen, säger Baylan.

”Slut på kortsiktigthet”

Regeringen pekar ut fem prioriterade områden för pengarna som kommunerna får ansöka om

– Det är en omställning. Det är slut på kortsiktiga projekt för att lösa strukturella problem, säger Ibrahim Baylan som utlovar större samverkan mellan kommuner myndigheter och civilsamhället.

Ibrahim Baylan på baksidan av Fittja centrum. Här pågår ombyggnationen av centrum för fullt. Foto: Åsa Sommarström.

Det handlar om satsningar på utbildning, jobb, brottslighet, demokrati och civilsamhälle och bostäder.

– Vi ska bort från bostadssegregation och förbättra servicen vilket Fittja är ett bra exempel på, sade Ibrahim Baylan.

Bygga blandat

Kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, Ebba Östlin (S), fyllde på.

– Vi jobbar för att bygga bostäder med blandade upplåtelseformer. Vi har sett att folk flyttar för att det inte finns bostäder som matchar deras livsutveckling. Och för hyresrätterna gäller det att det renoveras så att folk har råd att bo kvar, sade hon.

”Första i sitt slag”

Regeringen kommer att fatta beslut om strategin på torsdag. Ibrahim Baylan tror att pengarna i satsningen kommer att finnas kvar även om det blir regeringsskifte efter valet.

– Det är klart att i en demokrati så är det upp till väljarna. Men en ganska stor majoritet av riksdagens partier har liknande resurser i sina budgetar, sade Baylan.

Så mycket satsas

Enligt tidigare uppgifter finns 425 miljoner kronor för 2018 att ansöka, vidare 1,35 miljarder för 2019 och sedan åren 2020-2028 kommer 2,2 miljarder årligen.

Så mycket får kommunerna i Stockholm