Foto: Mostphotos

Priset på SL-kortet kommer fortsätta stiga

Vad ska SL-kortet kosta? Det är upp till politikerna i landstinget att bestämma. De kommande åren gör SL stora satsningar, bland annat på ny tunnelbana, som kommer att driva kortets pris upptåt, det tror flera partier i landstinget.

  • Publicerad 20:16, 27 maj 2018

Trängseln i ett växande Stockholm är en het fråga. Pendeltågsavgångarna har utökats, men trafiken har dragits med inställda avgångar och förseningar.

De kommande åren kommer tunnelbanan att byggas ut kraftigt, till Solna, Järfälla och Nacka, för många miljarder. Men uppgradering och tätare avgångar på t-banans röda linje har gått i stå.

 

Den 9 januari 2018 höjde SL priserna med 3,3 procent. Månadskortet höjdes med 30 kronor till 860 kronor. Prishöjningen motiverades med de stora satsningar som görs i kollektivtrafiken, som Citybanan, fler avgångar på pendeltågen och nya linjer och stationer på tunnelbanan.

Tror på fortsatt prisuppgång

Kollektivtrafiken kostar pengar, men hur mycket ska resenärerna betala? Det är partierna oense om.

Mitt i har frågat partierna i landstinget om kostnaden för SL-kortet.

Allianspartierna ser framför sig en fortsatt prisökning, till följd av investeringar och drift. Socialdemokraterna vill komma åt dyra upphandlingar för att sänka kostnaden på SL-kortet medan Vänsterpartiet tycker att mer borde finansieras med hjälp av skatten.

Fakta

Det här är landstinget i Stockholm

Stockholms läns landsting har hand om sjukvård och kollektivtrafik.

Vi betalar skatt till landstinget, med 12,08 kronor per intjänad hundralapp.

Landstinget styrs av 149 ledamöter som väljs samtidigt som riksdagsvalet den 9 september.

Den senaste mandatperioden har landstinget styrts av en borgerlig allians, bestående av moderater, liberaler, centerpartister och kristdemokrater.

Socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister har varit i opposition.

Även sverigedemokrater sitter i landstinget.

Visa merVisa mindre