Generalrepetition pågår i Bredängsskolans aula. Foto: Märta Lefvert

Populära El Sistema kan få 500 nya platser

Nästa år kan orkesterskolan El Sistema komma till Östberga och Skarpnäck. Dessutom vill det rödgröna styret att fler barn i Rågsved, Farsta, Skärholmen och Rinkeby/Kista ska få gå i den avgiftsfria orkesterskolan. Vallöftet är totalt 500 nya platser.

  • Publicerad 11:16, 31 maj 2018

Stämningen är god när en stor grupp andraklassare slår sig ner vid sina fioler och cellos i Bredängsskolans aula. Det är generalrepetition inför kvällens symfonikonsert. Först blir det en stunds uppvärmning av nackar, axlar och armar.

– Jag som trodde att vi skulle spela musik, skojar en liten kille vid sin cello.

Strax därpå fylls aulan av barnens musik.

En av dem som sitter med vid repetitionen är kulturborgarrådet Emilia Bjuggren (S). Hon ska också gå på konserten, då elever från årskurs 2–5 från Slättgårdsskolan och Bredängsskolan deltar. Det blir hennes första El Sistema-konsert.

– Det blir El Sistema-premiär för mig. Det ska blir roligt, säger hon.

Kulturborgarrådet Emilia Bjuggren (S).   Foto: Märta Lefvert

Men orsaken till hennes besök är framför allt den satsning som Socialdemokraterna nu lanserar. I dag deltar cirka 2 000 elever i El Sistemas undervisning – elever som går i skolor i Bredäng, Skärholmen, Farsta, Kista, Husby, Tensta, Rinkeby och Rågsved. 2019 kan ytterligare 500 elever få plats i den avgiftsfria orkesterskolan.

Lovar nya filialer

Socialdemokraterna vill starta filialer i Östberga och Skarpnäck 2019, för 200 barn. Dessutom vill S bygga ut undervisningen i Skärholmen med ytterligare 100 elever, i Rågsved med 60 elever, i Farsta med 60 elever och i Rinkeby/Kista med 60 elever.

– Vi vill att fler barn ska få ta del av och skapa kultur. El Sistema når barn i områden där många inte har samma chans att få tillgång till kultur som barn i andra områden. Därför är den så viktig, säger Emilia Bjuggren.

Unga cellospelare övar koncentrerat inför konserten.   Foto: Märta Lefvert

El Sistema kom till Stockholm 2013, och startade i Bredäng. Sedan dess har verksamheten växt rejält. 2016 blev den en del av Kulturskolan, för att garantera långsiktigheten.

Men till skillnad från de flesta andra av Kulturskolans verksamheter är det gratis att gå i El Sistema. Andra skillnader är att föräldrar är mer involverade, bland annat genom familjeträffar, och att målgruppen är barn i utsatta områden. En viktig del är också samarbetet med professionella musiker, bland annat för att stärka barnens band med musiklivet.

”Kulturbudgeten bör växa”

Den utlovade satsningen beräknas kosta fem miljoner kronor per år:

– Stockholm växer enormt mycket. Då bör också kulturbudgeten växa, tycker vi. Förutsättningen för satsningen är förstås att vi vinner valet, säger Emilia Bjuggren.