Oskar Weinmar (M) och Mathias Bohman (S). Foto: Läsarbild Moderaterna Upplands Väsby/Press

Politiska dödläget öppnar för oheliga allianser

Moderaterna har utropat Alliansen som segrare i kommunvalet. Men de rödgröna vägrar hissa vit flagg. Inget av blocken samlar majoritet – något som öppnar för oheliga allianser. – Vi för samtal över blockgränserna, säger Socialdemokraternas gruppledare Mathias Bohman.

  • Publicerad 09:32, 13 sep 2018

Moderaternas gruppledare Oskar Weinmar utropade tidigt Alliansen som vinnare i kommunvalet.

– Mathias Bohman har förlorat valet. Allians för Väsby är större än de tre rödgröna traditionella partierna, sa han på morgonen efter valet.

Svaret lät inte vänta på sig.

– Faktum är att han leder ett parti som backat två val i rad och som även nu får se sig slaget av Socialdemokraterna. Vi är det största partiet, dundrade Socialdemokraternas gruppledare Mathias Bohman.

Jämnt mellan blocken

Enligt valmyndighetens preliminära siffror är ställningen mellan blocken 38,9 procent till Alliansen och 37,9 procent till de rödgröna.

De rödgröna har de senaste fyra åren styrt med Väsbys bästa. Tillsammans samlar de 47,1 procent. Men Roland Storm, gruppledare för Väsbys bästa, deklarerade i veckan att partiet är öppet för ett samarbete med Alliansen.

Valresultatet fastställs nästa vecka

Jonas Johansson är kommunikationschef vid länsstyrelsen i Stockholm. Enligt honom väntas det slutgiltiga valresultatet fastställas på onsdag. Eftersom båda blocken vägrar samarbeta med SD, återstår ett alternativ om mandatfördelningen förblir densamma: Samarbete över blockgränserna. Men om navet i en sådan koalition blir rött eller blått är höljt i dunkel.

Mathias Bohmans parti tappar nästan sex procentenheter. Trots det är han inte villig att erkänna sig besegrad.

– Nej, Socialdemokraterna är fortfarande det största partiet.

Som ledare för det största partiet menar Mathias Bohman att det är hans ansvar att bilda och leda en majoritet i kommunfullmäktige.

– Då kommer han bli besviken, säger Moderaternas gruppledare Oskar Weinmar.

– Han kommer inte sitta som kommunstyrelsens ordförande. Vi har gått till val på att driva allianspolitik och kommer utgöra kärnan i styret som tar över.

Samtal förs över blockgränserna

Både Alliansen och de rödgröna bekräftar för Mitt i att det förs samtal över blockgränserna. Att ett Alliansparti skulle skifta sida ser Oskar Weinmar som osannolikt.

–  Vi har haft ett starkt samarbete i väldigt många år och det kommer vi även ha i framtiden.

Mathias Bohman vill inte gå in på med vem man samtalar med eller om det rör sig om förhandlingar.

– Vi för samtal helt enkelt. Vi funderar, känner lite på varandra och tittar på olika vägar framåt. Jag är hoppfull om att vi ska hitta en lösning.