S vill att fotbollstältet på Nacka IP tas ned i sommar, politiska majoriteten vill vänta Foto: Anders Gustafsson

Politisk strid i Nacka om tältflytten

En politisk strid har blossat upp om flytten av fotbollstältet på Nacka idrottsplats. Socialdemokraterna vill att tältet tas ned redan i sommar. Moderaterna går på tjänstemännens linje som bestämt att tältet flyttas först nästa sommar.

  • Publicerad 16:11, 1 jun 2018

I torsdags skrev Mitt i om fotbollstältet på Nacka IP och om hur fotbollsspelarna som tränar och spelar i tältet knappt får någon luft i det varma tältet. Tältet saknar enligt fritidsnämndens ordförande Richard Wendt såväl luftintag som fläktar.

Tidigare har beslutet varit att fotbollstältet ska stå uppställt på Nacka idrottsplats i tre år. Med anledning av luftproblemen har kommunens tjänstemän beslutat att flytta tältet tidigare men inte i år utan först nästa år.

Installera luftintag

Till dess ska kommunen undersöka möjligheten att installera luftintag alternativt fläktar i tältet för att få ett luftflöde.

Att en flytt av tältet ska ske först nästa år har fått den politiska oppositionen i Nacka, i form av Socialdemokraterna, att reagera. S tycker att majoriteten i form av Moderaterna och övriga allianspartier inte tar sitt politiska ansvar utan skjuter över beslutet på tjänstemännen.

Oppositionen fick nobben

S har krävt att ett beslut om tältet ska behandlas och beslutas om av kommunstyrelsen men har fått nobben. Kommunstyrelsen fick endast information, enligt Khashayar Farmanbar (S), oppositionsråd i Nacka.

Khashayar Farmanbar låter upprörd när han kommenterar situationen:

– Det här har vi tyckt länge, det drabbar fotbollslagen och det får Moderaterna och alliansen ta ansvar för.

Tror att det är luftsiffror

S ifrågasätter även de kostnader som en flytt av tältet skulle föra med sig.

– Vi har ifrågasatt men har inte fått se beräkningar som visar kostnaderna och att det tar tre veckor att ta ned tältet och att det kostar nästan två miljoner. Det låter fullständigt orimligt. Precis som föreningarna vill vi att tältet ska ned under den här sommaren. Det är inte bra att förstöra den här säsongen för fotbollslagen, de vill ju spela fotboll på plan, inte bastuyoga.

Richard Wendt (M), ordförande i fritidsnämnden, tillbakavisar S-kritiken:

– Det är anmärkningsvärt och konstigt att S går ut och säger det. Det skulle innebära att om tältet tas ned nu kan fotbollslagen inte spela färdigt säsongen under de två till tre veckor som krävs för att ta ned tältet.

Därefter skulle det enligt Richard Wendt ta två eller tre veckor att sätta upp tältet igen.

Det förstör ytterligare två eller tre veckor för föreningarna

Richard Wendt (M), fritidsnämndens ordförande

– Då skulle tältet vara nere i juli och sedan resas upp igen när höstsäsongen börjar. Det förstör ytterligare två eller tre veckor för föreningarna.

– Tjänstemännen har beslutat att låta tältet stå uppe till våren 2019 och jag tycker det är ett bra beslut. Sedan var det ingen som kunde förutse att det skulle bli den varmaste maj i mannaminne.

Inte nöjd

Khashayar Farmanbar är inte nöjd med svaret:

– Det här borde vara ett politikerbeslut. Det är svagt att alliansen inte tar ansvar, kommunstyrelsen fick information om beslutet, då tog vi upp det och ville att vi politiker skulle ta beslut om att ta ner tältet.

Richard Wendt säger att om han får välja så kommer fotbollstältet nästa år att sättas upp antingen på Porsmossen eller Myrsjö i Boo, då förhoppningsvis försett med luftventilation.

Fakta

Ilskna skriver på lista för att ta ned tältet

249 personer har skrivit på en lista, petition, för att ta ned fotbollstältet på Nacka IP.

Här är några av kommentarerna:

”Nacka dödar idrotten genom att bara se och tänka bygga, bygga, bygga och tunnelbana och glömmer alltid idrotten.”

”Jag skriver under på grund av att tältet hindrar spontanidrott, inte främjar det. En låst fotbollsplan gör att allmänheten inte längre kan använda planerna till träning. Istället står tältet tomt under längre tider.”

Har en son som tränar i denna miljö som blir olidlig sommartid. Tycker att dom ska få träna utomhus sommartid och använda tältet vintertid.”

Det är inte något att diskutera! Ta bort tältet! Orkar inte skriva en bok om hur dåligt detta är!”

”Varmt”

”Fotboll är en sommar sport och då ska man kunna träna under goda förutsättningar. Nacka får tänka om och göra rätt.”

 

Visa merVisa mindre